8,5 milyon insanın aktif yolculuk yaptığı İstanbul’da trafik yoğunluğu yıllık kişi başı 288 saat zaman kaybına neden oluyor. İstanbul’da trafik sıkışıklığının yıllık ekonomik kaybı ise 10 milyar dolara ulaşmış durumda.Büyük şehirlerde trafik sorununu çözmek için daha geniş yollar değil, daha akıllı çözümler gerekiyor.
Küresel nüfus beklentisi
Dünya nüfusunun yüzde 56’sı şehirlerde yaşıyor ve 2050 yılına gelindiğinde, bu oranın yüzde 70’e yükseleceği tahmin ediliyor. 2030 yılına kadar dünyada 43 mega şehir (10 milyon ve üzeri nüfusa sahip şehir) olması bekleniyor. Küresel nüfusun önemli bir bölümünü barındıran, ekonomik büyüme ve kalkınmada önemli rol oynayan, küresel gayri safi hasılanın yüzde 80’ini sağlayan şehirler, aynı zamanda önemli sorunlara neden oluyor.
“Sıkışık” durumdayız
Trafik sıkışıklığı bunlardan biri. Dünyaca ünlü TomTom Trafik Endeksi’ne göre İstanbul’da trafik sıkışıklığı ortalama %64 olarak gerçekleşiyor. Pik saatlerde ise yüzde 90’a ulaşıyor. Bu yüksek oran İstanbul’u trafik sıkışıklığında dünyanın zirvesine taşıyor.Bu yoğunluk beraberinde pek çok sıkıntıyı getiriyor. 8,5 milyon insanın aktif yolculuk yaptığı İstanbul’da trafik yoğunluğu yıllık kişi başı 288 saat zaman kaybına neden oluyor.
Yıllık kayıp artışta
TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Başkanı Adil Karaismailoğlu’na göre İstanbul’da trafik sıkışıklığının yıllık ekonomik kaybı ise tam 10 milyar dolar.Cerebrum Tech kurucusu ve yönetim kurulu başkanı R. Erdem Erkul, “Büyük şehirlerde trafik sorununu çözmek için daha geniş yollar değil, daha akıllı çözümler gerek” diyor ve ekliyor: “Yapay zekâ, IoT ve sürdürülebilir ulaşım altyapısıyla geleceğin şehirlerini inşa edelim.”
Yapay zekâ sıkışıklığı
nasıl önleyecek?
Yapay zekâ algoritmalarından yararlanılması, trafik kazalarını ve sıkışıklığını azaltarak, yol kapasitesini artırıyor. Şehrin önemli noktalarına yerleştirilen akıllı trafik sensörleri ve kameralar, araç yoğunluğunu analiz ediyor. Belediyeler otobüs duraklarına ve metro istasyonlarına akıllı ekranlar yerleştirerek, vatandaşlara toplu taşımanın ne zaman geleceğini, hangi güzergahları kullanabileceklerini ve hangi araçların daha az dolu olduğunu gösterebilir.Akıllı otopark sistemleri de doluluk oranlarını göstererek sürücülerin boş park yeri bulmasını kolaylaştırır. Ücret toplama sistemleri, öncelikle yapım, bakım ve işletimini finanse etmek için belirli yolların, köprülerin veya tünellerin kullanımı için ücret alabilir.