Gayrimenkul hukuku uzmanları, kira davalarında ara bulucunun zorunlu olmasının önemli bir görevi yerine getireceğini, bu sayede davaların çok kısa sürede çözülebileceğini bildirdi.Kiracı ile ev sahibi arasındaki ilişkiye yönelik hükümleri de içeren “İcra ve İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Kanuna göre, kira ilişkisinden kaynaklanan uyuşmazlıklar, taşınır ve taşınmazların paylaştırılmasına ve ortaklığın giderilmesine ilişkin uyuşmazlıklar, Kat Mülkiyeti Kanunu’ndan kaynaklanan uyuşmazlıklar, komşu hakkından kaynaklanan uyuşmazlıklarda dava açılmadan önce ara bulucuya başvurulmuş olması şartı aranacak.
Taraflar dinleniyor
1 Eylül’den itibaren bir mal sahibi veya kiracı, dava açmak istediği takdirde ara buluculuk sürecini geçmeden doğrudan dava açamayacak ve dava açsa bile davası usul yönünden reddedilecek.O tarihten sonra ara bulucu kendisine yapılan başvuru kapsamında tarafların iddia ve savunmalarını yazılı olarak alacak ve tarafları uzlaşma görüşmesine davet edecek.Tarafların ara bulucuda anlaşması halinde uzlaşma tutanağıyla sisteme kayıt yapılacak ve bir mahkeme hükmü gibi işlem görecek.Ara buluculuk süreci toplamda 4 hafta sürüyor ve gerekiyorsa 1 hafta uzatılabiliyor.
Yüzde 25 sınır süresi doluyor
Konutlardaki kira artışını yüzde 25 ile sınırlayan düzenlemenin süresi 1 Temmuz’da doluyor. Bu düzenlemeye göre, 11 Haziran 2022 ile 1 Temmuz 2023 arasında yenilenen kira sözleşmelerinde artış oranı yüzde 25’i geçemiyor. Geçici düzenleme 2.5 ay sonra devre dışı kalacak. Patlayan kira davalarına çözüm amacıyla hükümet zorunlu arabuluculuk uygulamasını devreye sokuyor
Taraflara nasıl yaklaşılıyor?
Arabulucu tarafları arayarak ayrı ayrı bir ön görüşme yapıyor. Bu ön görüşmede öncelikle tarafları bilgilendiriliyor. Daha sonra taraflarla bir toplantı tarihi belirler. Bu toplantıya her iki taraf da davet edilir. Toplantılarda arabulucunun yönetiminde belli bir usul ve yöntemde uyuşmazlık konusu müzakere edilir. Yapılan müzakerelerde her iki tarafın da menfaatine ve ihtiyacına uygun bir çözüm yöntemi bulunursa uyuşmazlık anlaşma ile sonuçlanır. Arabulucu ve tarafların iştiraki ile bir anlaşma tutanağı düzenlenir ve imzalanır. Bu anlaşma tutanağı mahkeme ilamı niteliğindedir. Yani üzerinde anlaşılan konuda artık dava açılamaz.
Ücret alınıyor mu?
Arabulucuya başvuru ücretsiz. Anlaşma sağlanırsa; Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Ücret Tarifesi’ne göre belirlenen arabuluculuk ücreti taraflarca yarı yarıya ödeniyor. Bu ücret Adalet Bakanlığı’nca belirlenecek. Şu andaki tarifede herhangi bir ücret yok.