Türkiye özellikle son 10 yıllık süreçte milli savunma alanında ortaya koyduğu performansla uluslararası alanda da dikkatleri üzerine çekmiş durumda.Savunma alanında pekçok ilke imza atan ve atmaya devam eden Türkiye hava, kara ve deniz sistemlerinde devreye aldığı milli uygulamalarla da somut kazanımlar elde etmiş vaziyette.İşte son döneme damga vuran yerli ve milli projelerin özellikleri ve kullanım alanları….
MİLGEM ile operasyonel açılım
MİLGEM ya da tam adıyla Millî Gemi, ulusal bir savaş gemisi programı. Türk Deniz Kuvvetleri tarafından yönetilen proje, keşif, gözetleme, erken uyarı, denizaltı karşıtı savaş, yüzeyden yüzeye savaş, yüzeyden havaya savaş ve amfibi operasyonlar dahil olmak üzere bir dizi görevde kullanılabilecek çok amaçlı korvet ve fırkateynler geliştirmeyi hedefliyor.
Milli Muharip Uçak kabiliyet geliştirdi
Türk Hava Kuvvetleri envanterinden 2030’lu yıllardan itibaren kademeli olarak devreden çıkartılması düşünülen F-16 uçaklarının yerini alabilecek, yurt içi imkân ve kabiliyetler ile tasarlanan ve geliştirilen bir savaş uçağının üretilmesi ve bu uçağı tasarlayıp geliştirebilecek insan gücü ve altyapının oluşturulması amacıyla başlatılan Milli Muharip Uçak (MMU) Geliştirilmesi Projesi devrede.2070’lere kadar Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde yer alması öngörülüyor.
Milli İHA ve SİHA’lar uluslararası boyutta
BAYKAR, TSK envanterine milli ve özgün olarak giren ilk insansız hava aracı sistemini kazandırdı. Mini İHA sistemi on binlerce saat uçuş ve sortinin ardından 2007’deki teslimatla Silahlı Kuvvetler envanterine girdi.Malazgirt İHA sistemi, dünyada ilk kez TSK tarafından kullanılan mini robotik helikopter sistemi olarak Mayıs 2009’da Kara Kuvvetleri Komutanlığına teslim edildi.2015’te silahlandırılan Bayraktar TB2 SİHA’lar önemli kazanım sağladı.