Türkiye büyük bir depremle sarsılırken sadece bölgede değil tüm Türkiye’de konutlara yönelik bir nevi “sağlamlık” seferberliği başladı. Vatandaşlar oturdukları evin sağlam olup olmadığından emin olmak için kamu kurum ve kuruluşları başta olmak üzere denetim firmalarına akın ederken sigorta konusunda da hareketli bir süreç yaşanıyor.
Sigortalılık oranı yüksek değil
Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından vatandaşlar, Zorunlu Deprem Sigortası ve konut sigortası yaptırırken daha ince eleyip sık dokumaları gerekiyor. Ülkemizde konutların yüzde 55,4’ünde Zorunlu Deprem Sigortası bulunurken, konut sigortasındaki oranlar çok daha geride. Afet durumlarında hem evin değerini daha yüksek oranda karşılayan hem de ev içerisindeki eşyaları güvenceye alan tam bir maddi koruma için konut sigortası sahibi olmak önem taşıyor.
Zararın boyutu büyük
Dünya Bankası depremin doğrudan fiziki zararının 34,2 milyar dolar olacağı öngörüsünde bulundu. Depremde zarar gören konutlar için toplam DASK teminatının 25 milyar lira olarak hesaplandığı da göz önünde bulundurulduğunda atılacak adımlar önem arz ediyor. Sigorta güvencesi sağlamanın en önemli tarafı, risklerin gerçekleşmesi durumunda, maddi yükün reasürans yoluyla yurt dışıyla paylaşılmasını sağlamak. Düşük sigorta oranları nedeniyle yaşanan afetlerin tüm maddi zararı milli ekonomi aracılığıyla karşılanmak zorunda.
İhmal etmeye gelmez
Konut sigortasında göz ardı edilmemesi gereken bir diğer detay ise yakın sebep ilişkisidir. Örneğin evinizi sigortalattınız ve deprem sonucunda çıkan bir yangından dolayı eviniz zarar gördü. Bu tarz bir durumda olayın temel sebebi deprem olduğu için konut sigortası değil, DASK yani zorunlu deprem sigortası devreye girer. Yani konut sigortanız deprem teminatı sunuyor diye DASK’ı yaptırmayı ihmal etmemelisiniz.
Kat sayısı ve bina tipine göre değişiyor
Konut sigortası fiyatları, içerdikleri teminatlara ve ek hizmetlere bağlı olarak değişebilir. Ayrıca kat sayısı, bina tipi gibi ayrıntılar da prim tutarını etkileyebilir.Poliçenizdeki teminatların beklentinize uygun olup olmamasını incelemeniz gerek. Konut sigortaları, yapının satış fiyatını değil; inşa bedelini baz alır. Evinizi inşa bedeli üzerinden değil de satış fiyatı üzerinden sigortalatmak isterseniz daha fazla prim tutarı ödemeniz gerekir.