Bugün Türkiye sadece kendi savunmasını sağlayan bir ülke değil dostlarına güven veren, uluslararası alanda saygın bir teknoloji üreticisi konumunda.Türk savunma sanayisi Savunma Sanayii Başkanlığı koordinasyonu başta olmak üzere tasarımdan seri üretime, AR-GE’den inovasyona, sanayileşmeden teknoloji transferine kadar çok geniş yelpazede faaliyet gösteriyor.
ROKETSAN, savunma sistemlerini İspanya’da sergileyerek Avrupa vitrininde boy gösterdi. ROKETSAN Genel Müdürü Murat İkinci, Türk bayrağını dört kıtada dalgalandıran bir firma olarak uluslararası fuarlara katılmaya ve son teknolojiye sahip savunma sistemlerini sergilemeye devam ettiklerini belirtti.
İhracatta önemli başarı
Türk savunma sanayii, 180 farklı ülkeye ihracat yaparak küresel pazarda varlığını artırdı.Savunma şirketleri de yerli ve milli teknolojilere yatırım yaparak rekabet gücünü artırdı.Hava, kara, deniz ve uzay savunma sistemleri de dahil olmak üzere geniş bir ürün yelpazesi ihracat ediliyor.
Hangi sistemler sergilendi?
ROKETSAN, FEINDEF 2025’te SİHA mühimmatı olarak mini akıllı mühimmat ürün ailesini ve İHA-230 havadan karaya balistik süpersonik füzesini, tanksavar sistemlerinden CİRİT lazer güdümlü füzesini, KARAOK kısa menzilli tanksavar silahını, L-OMTAS lazer güdümlü orta menzilli tanksavar silah sistemini ve LUMTAS-GM uzun menzilli tanksavar füze sistemini, seyir füzelerinden ATMACA gemisavar füzesi, hava savunma sistemlerinden ise SUNGUR hava savunma füzesini ve Milli Dikey Atım Lançer Sistemi’ni (MİDLAS) sergilendi.
Yapay zeka da sektörde vazgeçilmez
ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, ASELSAN’da 7 ana alanda yapay zeka uzmanlarının devreye alındığı, yenilerinin yolda olduğu bilgisini verdi. Akyol, “ASELSAN bünyesinde devreye alınan yapay zeka uygulamaları 1 yılda 650 bin saat işçilik kazancı ve ortalama 35 milyon dolarlık verimlilik artışı getirdi. Şirketin verimlilik rasyosunda geçen sene yüzde 5’lik iyileşme oldu.” değerlendiresini yaparak bu alanda yapay zeka uygulamalarının ne derece kendileri için önemli olduğunun da altını çizdi.
Firmalar boş durmuyor
Savunma teknolojileri alanında faaliyette bulunan Türk firmalar da yerel üretimleri başta olmak üzere uluslararası arenada farklı kulvarlarda başarılı iş birlikleri ve satışlara da imza atıyorlar.Malezya’da gerçekleştirilen, 17’nci Langkawi Uluslararası Denizcilik, Uzay ve Havacılık (LIMA 2025) Fuarı’nda, STM ile Malezya’nın köklü tersanelerinden Lumut Naval Shipyard SDN BHD (LUNAS) arasında deniz projelerinde işbirliğine yönelik bir iyi niyet anlaşması yapıldı.
2025 yılında da yükseliş sürecek
Türkiye’nin savunma ve havacılık sanayi ihracatı, 2025 yılına güçlü bir yükselişle damgasını vurdu. 2025 Nisan ayında ihracat yüzde 54 artarak 539 milyon dolar seviyesine ulaştı.Yılın ilk dört ayında, yani Ocak–Nisan döneminde toplam ihracat yüzde 67 artışla 2 milyar 238 milyon dolara yükseldi. Son 12 aylık dönemde ise yüzde 42 artışla 7 milyar 635 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildi.
Güçlü orduların arasındayız
ABD merkezli Global Firepower, 2025 yılı itibarıyla dünyanın en güçlü 145 ordusunu belirledi. Savunma bütçesi, askeri teknoloji, lojistik kapasite ve personel gücü gibi 60’tan fazla kriterin değerlendirildiği araştırmada, ülkelerin askeri güç endeksleri güncellendi. Türkiye, bu kapsamlı değerlendirme sonucunda üst sıralarda yer aldı. Türkiye NATO üyeleri arasında da en güçlü 4’üncü ordu konumunda bulunuyor.