Türkiye, fındıktan zeytine, portakaldan domatese kadar gerek üretim gerekse ihracat boyutlu büyüme modeline odaklanırken yurt içinde bu yıl itibarıyla devreye girecek projelerle yapısal sorunların çözümüne de eğilmiş olacak.
Türk tarımının 2025 yılı değerlendirme raporuna göre sektörde üretim planlaması yapmak, sözleşmeli üretimi yaygınlaştırmak, sürdürülebilir bir tarım sektörü için tarımsal risklerin etkilerini azaltmak, alt sektörlere yönelik politika önerileri geliştirmek, tarımsal üretime yönelik Ar-Ge faaliyetleri geliştirmek ve sonuçlarının uygulamaya aktarılmasını sağlamak ana gayeler arasında yer alırken tarımsal girdilerde dışa bağımlılığı azaltmak ve tarımda yenilikçi uygulamaları yaygınlaştırmak önemli bir misyon olarak tanımlanmış durumda.
Gençlere ve kadınlara yönelik destekler
Özellikle gençlerin ve kadınların tarım sektöründe daha fazla yer almasını teşvik etmeyi amaçlayan projeler kapsamında; veteriner hekim, ziraat mühendisi ve gıda mühendisi gibi meslek gruplarından gelen başvurularda 30, diğer başvurulara 15 etçi ırk gebe düve hayvan, suvansiyonlu kredi imkanı ile verilecek; ayrıca bakım, besleme ve hayvan sigorta giderlerine destek olunacak. 2025 yılı itibarıyla büyükbaş hayvancılık sektörüne yönelik devlet destekleri, çiftçilere üretimlerini artırmaları ve sürdürülebilir kalkınma sağlamaları amacıyla sunuluyor. Büyükbaş hayvancılık hibe desteği, sektördeki verimliliği artırmak, genç çiftçilerin ve kadın girişimcilerin sektöre katılımını teşvik etmek ve genel olarak Türkiye’nin hayvancılık kapasitesini güçlendirmek için önemli bir fırsat. 18-40 yaş arası genç çiftçiler ile kadın girişimciler sektörde öne çkıyor.
Üretimi artırma planları
Ürettiği çiğ sütü 1 Ocak 2025’ten itibaren süt işleme tesislerine satan ve bir tarımsal amaçlı örgüte üye veya ortak olan üreticilere, manda, koyun, keçi ve niteliğine, pazarlama şekline göre inek sütü için bakanlığın belirleyeceği dönemler ve kriterler ile üretim maliyeti dikkate alınarak belirlenen birim tutarlar üzerinden temel destek ödemesi yapılırken yerli üretime de öncelik vermek isteniyor.
İşlenmeyen tarım arazilerine neşter
Tarım ve Orman Bakanlığının 2025 yılı hedefi bağlamında işlenmeyen tarım arazilerinin kiralanması da 2025 yılının sonu itibarıyla tespitler çerçevesinde gerçekleştirilecek.2025’te 9 organize tarım bölgesinindaha altyapısını tamamlanacak.Böylece üretime başlamış, ekonomiye kazandırılmış organize tarım bölgesi 23 olacak, 5 organize tarım bölgesinin de altyapı inşaatlarına başlanacak. Bunun yanı sıra arıcılığın geliştirilmesi, verimliliğin ve kalitenin artırılması da söz konusu.Arıcılık Eylem Planı’nın uygulamaya konması bekleniyor.
Sulama ve projelendirme aşaması
Taşkınlarla mücadele kapsamında, 2025 yılında, 162 taşkın kontrol tesisi hizmete girecek. Su verimliliği seferberliği söz konusu. Su kaynaklarının projeksiyonuna ilişkin yapılan çalışmalarda yerli ve milli bir yazılım ‘HİDROTÜRK Modeli’ kullanılacak. Türkiye Su Atlası ile ülkenin en önemli su kaynaklarına ait bilgiler dijital ve basılı formatta vatandaşların hizmetine sunulacak.
Üretimi artırma çalışmaları
2025 yılı bütçe tahmini kapsamında; 2024 yılı bütçe gerekçesinde 2025 yılı için tahmin edilen et üretimi 1 milyon 764 ton iken, 2025 yılı hedefi 2 milyon 328 bin ton. 2026 yılı tahmini de 2024 yılı için 1 milyon 788 bin tondan 2025 yılı hedefinde 2 milyon 387 bin tona çıkarıldı.
Tarım sektörü, 2024’te 36,2 milyar dolarla tüm zamanların en yüksek yıllık ihracatına imza atmıştı.
2025 yılı projeksiyonu
2025 itibarıyla planlı üretim kapsamında bitkisel üretimde yeni destekleme modeli ilk kez bu yıl uygulanacak. Tarımsal destekleme bütçesi kapsamında üreticilere doğrudan 135 milyar lira destek ödemesi yapılacak. Hayvancılıkta ithalat politikası devam edecek. Tarım ve Orman Bakanlığı 2025 yılında 520 bin baş besilik sığır ithalatı yapılacağını duyurmuştu
Tarım sayımı ile ilgili çalışmalar yapılacak. 4.Tarım Şurası Nisan ayında toplanacak.– Üretim maliyetleri, tarımsal girdi fiyatları, gıda fiyatları/ gıda enflasyonu yine ana gündem konuları olacak. İklim ve su konusu geçmiş yıllarda olduğu gibi etkisini artırarak sürdürecek.
Yapısal sorunlara neşter
Tarımda işçi sorunun artmasını önleme hedefiyle politikalar geliştirilecek. Buna bağlı olarak teknoloji kullanımının yaygınlaşması beklentisi öne çıkıyor.İki yıl üst üste ekilmeyen tarım arazilerinin kiraya verilmesi ile ilgili tespitlerin yapılması ve ilk kiralamanın başlaması bekleniyor. Birleşmiş Milletler tarafından 2025 yılı Kooperatifler Yılı ilan edilmişti.