Dünya ticareti geliştikçe ve pazara giren üretici sayısı arttıkça, tüketicileri satın aldıkları ürünlerin helal olduğuna ilişkin bilgilendiren sertifikalara olan talep de artışta. Gıda, kozmetik, ilaç, finans, turizm gibi alanları da kapsaya içine alan “helal sertifikası” çalışmaları, pazarın büyüklüğü nedeniyle Batılı standart ve belgelendirme kuruluşlarının da dikkatini çekmeye devam ediyor.
Türkiye ile helal vizyonu genişledi
Sadece ülkemizde değil tüm dünyada helal ürünlere yönelik önemli bir eğilim söz konusu. Helal gıda pazarının büyüklüğü bugün 7 trilyon dolara ulaşmış durumda. Özellikle 2000’li yıllarda helal bilinci gelişirken Malezya ve Endonezya gibi ülkeler başta olmak üzere Uzakdoğu’nun Müslüman ülkelerinde bu alanda öncü çalışmalara imza atıldı. Türkiye’nin de devamında başı çekmesiyle İslam Ülkeler Standartlar ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC) İstanbul’da kuruldu.
8 trilyon dolarlık pazara doğru
Türkiye Helal gıdada başı çekmeye gayret ediyor. Türk Standartları Enstitüsü, Dünya Helal Birliği, Gimdes gibi kuruluşlarla helal bilincinin geliştirilmesine yönelik adımlar atılıyor. Helal hizmet ve ürün ekonomisi, dünyada 7 trilyon dolarlık hacmi yakalamış vaziyette. Türkiye dünya helal sektöründen 110 milyar dolar kadar bir paya sahip. Ülkemizde helal gıda alanında düzenlenen fuarlar ile de yerli ve yabancı firmaların ilgisi çekilmeye çalışılıyor. Dünya helal ekonomisinin yakın sürece 8 trilyon dolarlık pazara ulaşması beklentisi hakim.
350-400 milyar dolarlık pazara ulaşılır mı?
İslami finansın ise 3,5 trilyon dolar hacmi geçeceği, gıda ve içecek sektörünün 2 trilyon doları, helal turizm sektörünün 400 milyar doları, kozmetik sektörünün 200 milyar doları geçeceği, muhafazakâr giyimin ise 240 milyar doların üzerinde bir büyüklüğe ulaşacağı tahmin ediliyor. Türkiye helal pazarının önümüzdeki birkaç sene içerisinde 350-400 milyar dolarlık paya ulaşması için kurumsal çalışmalara da start verilmiş durumda.
Helal ürün ne demek?
Helal gıda,temiz ve güvenilir ürün demek. Ham madde girişinden son ürünün tüketimine kadar olan tüm aşamalarda, İslami hükümlere uygun içerik, ham madde, faaliyet ve süreç ile üretilen ürün anlamını taşıyor. İslam dinince yasaklanmamış ürünler Helal olarak nitelendiriliyor. Çiftlikten ve tarladan alınan ürünlerin soframıza gelinceye kadar İslami kurallara uygun olarak hazırlanmasıdır Helal ürün.
Belgelendirme nasıl yapılıyor?
Türkiye’de helal akreditasyon hizmeti Helal Akreditasyon Kurumu (HAK) tarafından yapılıyor. Helal Belgelendirme günümüzde daha çok et ve et ürünleri başlıca olmak üzere gıda kökenli üreticilere yönelik hazırlanan bir standart olarak algılanıyor olsa da gıda, kozmetik, turizm gibi hayatımıza temas eden ve günlük tüketim veya hizmet rutinimize etki eden tüm alanlarda üretim ve hizmet sunan kuruluşlar için alınabiliyor.
Cumhurbaşkanlığı’nın planında da var
Cumhurbaşkanlığı 2022 Yıllık Programı’nda Helal Akreditasyon Kurumu’yla ilgili yapılacak çalışmalara da yer veriliyor. Helal Akreditasyon Kurumu’nun kurumsal kapasitesi güçlendirilecek ve faaliyet hacmi ve çeşidi artırılacak. Gıda ve hizmet sektörleri gibi alanlarda helal standardı belirlenecek. Helal akreditasyon uygulama alanlarının genişlemesi için çalışılacak. Helal kalite altyapısında çalışacak insan gücü ihtiyacını karşılamak için kapasite artırılacak.