Bankacılık sektörü 2022 yılı mart ayı sonu itibarıyla tarım alanında faaliyet gösteren şirketlere kredi desteğini 2021 yıl sonuna göre 18 milyar 704 milyon lira artırdı. Böylece tarım sektörünün toplam kredi stoku 180 milyar 738 milyon liraya yükseldi. BDDK verilerine göre bankacılık sektörünün tarım alanında faaliyet gösteren firmalara kullandırdığı kredilerin stoku mart sonu itibarıyla 180 milyar 738 milyon dolar oldu.Peki bankalar bu süreçte tarımsal kalkınma adına sektöre hangi imkanları sunuyor ve üreticilere yönelik nasıl bir strateji uyguluyorlar?
Tohum ve ekipmandan kredilere kadar destek
Bankalar, çiftçilerin ve üreticilerin traktör, mazot, gübre, zirai ilaç, tohum, yem ve ekipman ihtiyaçlarını karşılayabilmek için ön ödemesiz, hasatta ödeme ya da esnek ödeme gibi kredi imkanlarının yanı sıra anlaşmalı üye iş yerlerinden alımlar için özel kredi kartları sunuyor. İşte bunlardan bazıları:
Ziraat Bankası: Banka, Genç Çiftçi Kredileri, Kadın Çiftçi Kredileri, Altın Kovan Kredisi, Güneş Enerjili Tarımsal Sulama Kredisi, Üreten Kooperatif Kredisi, Tarım Transfer Kredisi ürünleri ile tarım alanında farkındalık oluşturmayı sürdürüyor
Çitçi ve işletmelere dair uygulama
Tarımsal destekte bulunan bankalardan birisi de Albaraka Türk. Banka zirai kazanç sağlayan çiftçi kayıt sistemine (ÇKS) kayıtlı çiftçiler ve faaliyet konusu tarım/çiftçilik olan işletmelere özel hasat dönemine uygun ödeme planları ile finansal çözümler sunuyor.Kuveyt Türk ise tarım ve hayvancılıkta uğraşan çiftçi ve işletmelere çeşitli finansman desteği sağlıyor.Tarımsal faaliyetlerde ihtiyaç duyulan mazot, gübre, zirai ilaç, tarımsal ekipman, tohum ve fide alımlarını fonlayan ve ödemeleri hasat dönemine kadar erteleyebilme imkanı sunan Tohum Kart’ı da veren Kuveyt Türk, tarım bankacılığı ile çiftçinin yanında olmayı sürdürüyor.
Üretimin her aşaması krediyle destekli
VakıfBank da tarımsal alanda kredi desteği sunuyor. Banka bitkisel üretimden seracılığa, küçük ve büyükbaş hayvancılıktan kümes hayvancılığına kadar çiftçinin işletme ve yatırım kredisi ihtiyacına yönelik tarım bankacılığı hizmeti veriyor.İşletme kredileri kapsamında; Bitkisel Üretim İşletme Kredisi, Süt Hayvancılığı İşletme Kredisi, Besi Hayvancılığı İşletme Kredisi, Küçükbaş Hayvan Yetiştiriciliği İşletme Kredisi, Kanatlı Hayvan Yetiştiriciliği İşletme Kredisi, Sera İşletme Kredisi, Elektronik Ürün Senedi-ELÜS Kredisi mevcut.