Karabük’ün UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Safranbolu ilçesinde yetiştirilen coğrafi işaret tescilli “çavuş üzümü”nde hasada başlandı. Arkeolojik kazılarda bulunan Geç Roma Dönemi’nden kalma üçgen biçimindeki kabartma motifli taşa yansıyan asma dalları, yaprak ve üzüm süsleri sayesinde bağcılığın yüzyıllar öncesine dayandığının anlaşıldığı ilçede, çavuş üzümü yaklaşık 2 bin dekar alanda yetiştiriliyor.Safranbolu’nun ince kabuğu, az çekirdeği, kendine has aroması ve kokusuyla ön plana çıkan çavuş üzümünün, “çoban çavuşu”, “pembe çavuş” ve “misket çavuşu” gibi çeşitleri bulunuyor.
Diğerlerinden ayrışıyor
Karabük’ün en önemli tarımsal ürünlerinden biri olan maniye domatesi de İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Safranbolu Belediyesi ve çiftçiler tarafından yaklaşık 1000 dekar alana ekiliyor.
– “Maniye domatesinde verimli bir yıl geçiriyoruz” İl Tarım ve Orman Müdürü Çetin Ayvalık, Karabük’e özgü yerel çeşitlerden coğrafi işaretli Safranbolu çavuş üzümünde hasat döneminin başladığını söyledi.Ayvalık, Safranbolu çavuş üzümünün belirgin özellikleriyle diğerlerinden hemen ayırt edildiğini kaydetti.