Türk Kızılay ev sahipliğinde Kızılay Lojistik sponsorluğunda Kızılay Akademi ve Lojistik Derneği iş birliğinde ilk kez düzenlenen Uluslararası Afet ve İnsani Yardım Lojistiği Kongresi’nde insani yardım lojistiği ve tedarik zinciri alanlarındaki son gelişmeler masaya yatırıldı.
Tarihi sürece vurgu
Kızılay Başkanı Kerem Kınık, “Kızılay 1870’lerde dünyadaki ilk denizden yaralı tahliyesini yüzen gemilerle yapan kuruluşlardan bir tanesi. Selanik limanından İstanbul limanına yaralı askerlerin transferini gerçekleştiriyordu. Bugün de aynı işi yapmaya devam ediyoruz. 1915’lere 16’lara kadar Medine’nin içinde bulunan Fahrettin Paşa ve onun yanındakiler açlığın pençesindeyken Kızılay’ın yardım uçağı Medine’ye havadan insani yarım atıyordu. Çanakkale’den 250 bin yaralıyı değişik şehirlere naklederken dönüşte insani yardım ve gıda malzemeleri taşıdı. Biz bu yaptığımız faaliyetleri çılgınca değişen dünyada insani yardım ve lojistik sektörünü nasıl buluşturabiliriz akademinin ilgisine nasıl sunabiliriz düşüncesiyle bu kongreye karar verdik. Kızılay Lojistik olarak en iyi bildiğimiz işi yapıyoruz; iyilik taşıyoruz. Kızılay lojistik olarak bütün süreçlerimizi dijitalleştirdik” dedi.
Bizim rehberimiz bilim
Kınık, “Bugün küresel anlamda doğa kaynaklı afetlerin iklim değişikliklerin olduğu pek çok coğrafya yenilikçi yaklaşım olmazsa hayatlarını sürdüremeyecek. BM’nin Sudan’ın kuzeyindeki bölgelere kara yolu ile ulaşım ortadan kalktığı için sadece hava yoluyla ulaşabildiğini biliyoruz. 1 milyar dolar yardım bütçesi ayrılan Sudan için bunun yüzde sekseni lojistiğe gitmekte. Bugün dünyada insani yardım modellerinde de değişiklikler yaşanıyor ve bunları yakından takip ediyoruz. Bu alanda bizlere rehberlik edecek olan bilimdir. Bu konuda big data yönetimini yapmak zorundayız. Yapay zekanın bu sektörde kullanılması zorunludur. Çip krizi nedeniyle durmuş fabrikalar. Devasa değerlerin çöküntüsünü yaşıyoruz. Bu insanlık için sinyal: Birbirinizle dayanışın ve yardımlaşın” yorumunu yaptı.