BAKTAD Yönetim Kurulu Başkanı ve Baklavacı Mehmet Yıldırım EKONOMİK BAKIŞ’a firmalarının sektörel adımlarını değerlendirirken vizyonlarına da ışık tuttu.
Kendinizi sektörde nasıl konumlandırıyorsunuz?
1982’de toptan baklava satış – dağıtım sektöründe faaliyet gösteren firma kurduk, bu firma kısa sürede toptan baklava sektöründe Türkiye’de en yüksek üretime sahip firmalardan biri haline geldi.
Hayalimde hep bal ile şerbetlenen baklava üretmek vardı, hayalimi uzun ar-ge uğraşları neticesinde, meydana getirdik ve patentini aldık. Klasik Baklava’ya alternatif yeni ürün kazandırdık. 2016’da bir başka hayalim “Gerçek Gaziantep Baklavasını” İstanbul’da üretme projemi “Baklavacı Mehmet Yıldırım” markasıyla Başakşehir’de faaliyete geçirdim. En iyi hammaddeler kullanarak, en deneyimli ustalarla,taş ocağında pişen ve el hamuruyla açılan baklavalarımız, çok kısa sürede Türkiye’nin en iyi markaları arasına girdi. Online satış hizmetimizle de tüm dünyaya baklava ulaştırıyoruz.
2021 yılını ve pandemi sürecinde nasıl bir pozisyon aldınız?
2020 Mart ayında ülkemiz Kovid-19 belasıyla tanıştı, bu durum yetkilileri sıkı önlemler almaya ve ülkece kapanmaya mebcur bıraktı. Sektör olarak çok zor günler geçirdik, haftalarca müşteri kabul edemedik, sadece gel –al ve motor servisi ile hizmet vermeye devam ettik, tabi bu durum bizi olumsuz etkiledi. Fakat BAKTAD Başkanı olarak Cumhurbaşkanımıza ve İçişleri Bakanımıza yazdığım yazılar neticesinde nihayet sesimizi duydular ve sektörümüzü kapanmadan muaf tuttular. Yasaklar kalkmaya başlayınca rahat nefes aldık ve yaralarımızı sarmaya başladık.
Tanıtım, yatırım, şubeleşme vizyonunuzla ilgili neler söylersiniz?
Biz, gelenekselliği bilimsellikle birleştirerek Mor Baklava’yı ürettik, ve bunu sektöre arz ettik. Mor Baklava; şeker hastalarının gönül rahatlığıyla baklava yiyebilmesi için mor meyve ve sebzelerden elde edilen bileşenlerden oluşan bir madde. Bu madde antisiyoninlerden oluşur ve vücuttaki şekeri yükseltmez. Ayrıca İstanbul’da Soğuk Baklavayı da ilk biz yaparak yaygınlaşmasını sağladık. Yeniliğe her zaman açığız, baklavada inavosyon yaparken, üretim sistemimize uygun olduğuna kanaat getirdikten sonra elbette onaylarız.
Yeni şubeleşme planımız yok, Başakşehir, Avcılar ve Ataköy’de faaliyetteyiz.
Ramazan’a girdik. Bu ay nasıl bir beklenti ve faaliyetiniz var?
Normal zamanlarda baklavada yıllık tüketim genelde kişi başı 5 kg dolaylarında seyretmekte, her Ramazanda olduğu gibi bu Ramazanda da beklentimiz yüksek, en az 2 katı bir tüketim beklemekteyiz.
2022 hedef ve etkinliklerinizle ilgili neler söylersiniz?
2022 yılında, bir önceki yıla göre baklava üretiminde yüzde 10-yüzde 20 artış hedeflemekteyiz.
Tabi kapanmanın olmaması, turistler açısından ülkemizin bu savaş buhranında güvenilir liman olması gibi olasılar en büyük etken. Etkinlik olarak bu sene BAKTAD çatısı altında Baklava festivali planlamaktayız, her sene düzenli yaptığımız bu etkinlik maalesef pandemi döneminde yapılamamıştı, normalleşme dönemiyle bu sene düzenlemeyi planlıyoruz.