Türkiye’ye 2024 yılında 42 yeni elektrikli model gelecek. VW grubunun ID serisi ve Çin’li yeni markalar ilk kez Türkiye pazarına giriş yapacak. 2024 yılında düzenlenecek elektrikli araç fuarları ve Formula E yarış takvimi de belli oldu. Formula E’nin 10’uncu sezonunda Hindistan ve Çin’de takvimdeki yerini aldı.
Pazar payını artırmaya devam
Türkiye’deki “yeşil otomobillerin” yolculuğu, yükselen ivmeyle gelişmeye devam ediyor. Avrupa ve Asyalı birçok marka, daha önce duyurusunu yaptığı iddialı modellerini yıl içinde Türkiye pazarında da satışa sundu. Elektrikli otomobillerin yanı sıra elektrikli mobilitenin bir diğer parçası olan hibrit motorlu otomobillerin sayısı da giderek artıyor. Yapılan anket çalışmaları da elektrikli araçlara ilişkin satın alma ilgisinin oldukça yüksek olduğunu ortaya koyuyor.
Sektörel pay dağılımı
Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği verilerine göre, Türkiye otomobil pazarında benzinli otomobil satışları 561 bin 53 adetle yüzde 66,7 paya sahip olurken, dizel otomobil satışları 121 bin 511 adetle yüzde 14,4 pay aldı. Oto gazlı otomobil satışlarının payı da 9 bin 247 adetle yüzde 1,1 oldu.Hibrit otomobillerin pazardan aldığı pay, 89 bin 13 satışla yüzde 10,6 olarak kayıtlara geçerken, elektrikli otomobil satışlarının payı ise 60 bin 101 adetle yüzde 7,1 seviyesinde gerçekleşti.
Gözde bir dönem olacak
Yeni elektrikli otomobil, kamyon ve SUV seçeneklerinin her zamankinden daha geniş olması; bazı modellerin her zamankinden daha uygun fiyatlı olması sayesinde 2024, elektrikli araçlar için önemli bir yıl olacak gibi görünüyor.
Elektrikli araç şarj maliyeti nasıl hesaplanır?
Elektrikli araç şarj maliyeti batarya kapasitesine ve enerji fiyatına göre değişiklik gösterir. Örnek olarak; 50 kWsa batarya kapasitesine sahip bir aracınız varsa, 7.48 TL/kWh tarifesine göre şarj maliyeti 50 x 7.48 = 374 TL olacaktır. Elbette evde şarj ile yüksek tarife ücreti 2.6 TL’den bile bu maliyeti 130 TL’ye kadar düşürmek mümkün.
Fiyat ve maliyet bakışı
Son dönemde en çok tercih edilen ve yaygınlaşan DC şarj istasyonlarında ise maliyet artarken şarj süreleri kısalıyor.Türkiye’de ticari olarak hizmet veren toplam 4 bin 498 elektrikli araç şarj noktasından 898’i hızlı DC şarj.
DC şarj istasyonları 50 kW’den başlayıp 400 kW’ye kadar çıkabiliyor. DC şarj cihazları doğru akımı yüksek hızlarda aktarabilmek için özel kablo ve şarj üniteleri kullanır. Aracın özelliğine, bataryasına ve gelen güce göre şarj süreleri 30 dk ile 1 buçuk saat arasında değişiyor.