Türk savunma sanayisi etki alanını son olarak Güney Asya ülkelerine taşırken bölgede atılan adımlar teknolojik gelişmelere de kapı aralayacak konumda.Endonezya’da, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 39 ülkenin katılımıyla düzenlenen çok uluslu deniz tatbikatı gerçekleştirildi. Endonezyalı yetkililer, “Barış ve İstikrar için Deniz Ortaklığı” temasıyla 2 yılda bir düzenlenen Çok Uluslu Deniz Tatbikatı Komodo (MNEK) 2025’in, katılımcı ülkelerin savaş gemileri, helikopterler ve uçaklar da dahil olmak üzere deniz yeteneklerinin sergilendiği filo incelemesiyle başladığını açıkladı.
Geniş kapsamlı işbirliği
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 10-13 Şubat 2025’te gerçekleştirdiği Asya programı kapsamında Endonezya’yı ziyaret etmesi, ikili ilişkilerde önemli bir dönüm noktasını temsil ediyor. Ziyaretteki görüşmeler sonucunda başta savunma ve güvenlik olmak üzere ekonomik, ticaret, enerji, tarım, eğitim, kültür, altyapı, ulaşım ve küresel işbirliği gibi birçok alanı kapsayan 64 maddelik ortak bildiri yayınlandı.
Bölgesel ittifak adımları
Güneydoğu Asya Uluslar Birliği, G20, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) gibi uluslararası ve bölgesel yapılanmalardaki varlığı, 280 milyonu aşan nüfusu ve 1,4 trilyon dolarlık gayri safi yurt içi hasılası ile Endonezya, Güneydoğu Asya bölgesinde siyasi dengeleri şekillendiren başlıca aktörlerden biri.
Son dönemde iki ülke arasındaki savunma işbirliğinde ana gündem insansız hava araçları (İHA) oldu.
Savunmada ticari atılım
Endonezya Savunma Bakanlığınca 31 Temmuz 2023’te yapılan açıklamada, Endonezya’nın TUSAŞ’tan 12 İHA satın aldığı, bunların 6’sının Endonezya’da üretileceğinin planlandığı duyurulmuştur. Haziran 2024’te Endonezya Ulusal Silahlı Kuvvetleri’nden Türkiye’ye yapılan üst düzey ziyaretler sonrasında Endonezya Savunma Bakanlığının resmi X hesabı, Endonezya’nın Bayraktar AKINCI satın alma planları olduğunu ilan etmiş, bahsi geçen paylaşımda Türk yapımı İHA’lara ilişkin tanıtım videosu da yer aldı.
Malezya ile kritik görüşmeler
Malezya Başbakanı İbrahim, X sosyal medya platformundan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Malezya ziyaretine ilişkin görüntülerin yer aldığı bir video paylaştı.İbrahim, paylaşımında, “Müslüman dünyasının lideri, adalet, insan hakları ve sadece Gazze’de değil tüm dünyada barış ve adil çözüm çağrısında bulunan” Erdoğan’ı ağırlamaktan onur duyduklarını vurguladı.
Savunma imzaları atıldı
Türkiye Cumhuriyeti ve Malezya arasında savunma ürünleri tedariki ortak komitesi uygulama kurallarını, Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün ile Malezya Savunma Bakanı Mohamed Khaled Nordin imza altına aldı.Türkiye Cumhuriyeti Savunma Sanayii Başkanlığı ve Malezya Ulusal Güvenlik Konseyi arasında iletişim sistemleri alanında stratejik işbirliğine ilişkin nota teatisi, Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün ile Malezya Ulusal Güvenlik Konseyi Genel Müdürü Raja Nushirwan Zainal Abidin tarafından imzalandı.
Pakistan es geçilmedi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Pakistan Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari ile bir araya geldi.
Erdoğan, resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği Pakistan’ın başkenti İslamabad’da, Cumhurbaşkanlığı Binası’nda Zerdari ile görüştü.Ortak bildirinin imzalanması sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Pakistan Başbakan Şerif huzurunda, iki ülke arasında çeşitli alanlarda 24 işbirliği anlaşması imzalandı.
Türk havacılığı bölgeye konumlanıyor
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) ile Pakistan Denizcilik Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (NRDI) Arasında Mutabakat Zaptı’nı, TUSAŞ Genel Müdürü Dr. Mehmet Demiroğlu ve NRDI Genel Müdürü Javed Iqbal imzaladı.Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün ve Pakistan Savunma Üretimi Bakanı Khawaja M. Asıf, Savunma Sanayii Başkanlığı ile Pakistan Savunma Üretimi Bakanlığı arasındaki Mutabakat Zaptı’na imza attı.