Son yıllarda dışa bağımlılığını azaltan Türkiye’de silah sektörünün “göz kamaştıran” yükselişi uluslararası arenada da takdir görmeye devam ediyor.Türk savunma sanayisini güçlendirmek için son yıllarda atılan adımlara her geçen gün yenileri eklenmeye de devam ediyor. Türk ordusunun yabancı malzemelere bağımlılığı yüzde 70’ten yüzde 30’a geriledi. 2 bin firmadan oluşan Türk savunma sanayisinin 100 bin kişiye istihdam sağlaması ve yaklaşık 170 ülkeye ihracat yapması da bu başarının temelini oluşturuyor.
Baykar ile öne çıkan atılımlar
Türkiye’nin en iyi silah üreticilerinden biri olarak gösterilen Baykar’ın İstanbul’daki merkezinde çalışan 4 bin kişinin yaş ortalamasının 29. Firmanın ürettiği Silahlı İnsansız Hava Aracı’nın (SİHA), Rusya-Ukrayna Savaşı, Karabağ ve Libya’da kullanılması ile birlikte şirketin ihracatı daha da artarken şirket içeride de gelirlerini artırırken vergide de öne çıkan kurum olarak konumlandı. Baykar’ın SİHA’sı TB2, Fas, Burkina Faso, Etiyopya, Mali gibi yaklaşık 30 ülkede kullanılıyor
Savunmada hızlı büyüme
Türk ordusu, 2010’lu yıllarda SİHA’ları Irak’ın kuzeyinde terör örgütü PKK’ya karşı da kullandı.Baykar, Türkiye’nin sert gücünün öncü simgesi haline geldi. Son birkaç yılda Türk savunma sanayisinin hızlı büyüme gösterdi.SİHA’lardan savaş uçaklarına kadar savunma alanında Türkiye’de neredeyse üretilmeyen bir şey kalmadı.Türkiye dünyadaki en güçlü 9. orduya sahip. Kıbrıs Barış Harekatı sırasında ABD’nin uyguladığı silah ambargosunun ardından Türkiye’de milli savunma sanayisinin gelişmeye başladı.
Radar ve hava savunma dışa açıldı
Cumhurbaşkanı Erdoğan yönetiminde Türkiye’de milli savunma sanayisinin gelişimi hızlandı. Önceki hükümetlerin yıllık 5 milyar dolar bütçeli savunma projeleri Cumhurbaşkanı Erdoğan döneminde 60 milyar dolara ulaştı. Savunma sanayisinde “Made in Türkiye” imzasıyla birçok grup kuruldu.Radar ve hava savunma sistemleriyle Türkiye’nin en büyük savunma elektroniği şirketi ASELSAN sektörde uzmanlaşmış firmalardan biri oldu.Türk askeri malzemelerinin en büyük alıcıları Yakın Doğu ve Afrika ülkeleri, Doğu Avrupa’dan da siparişler gelmeye devam ediyor.
Türkiye yeni milli robotlarla tanışacak
Altınay Teknoloji Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Altınay, 2024 yılının en başarılı halka arzlarından birini yaptıklarını vurgulayarak, “Grup bünyesindeki şirketlerin hepsinde bunu düşünüyorum. 2026 yılında da robot grubumuzu, grubumuzda 3 şirket var, halka açarak bu milletin malı olmasını çok arzu ediyorum.” diyerek bu alandaki başarılı işlere dikkati çekmişti. Türkiye’nin teknolojik yetkinlik açısından endüstriyel bir robotu sanayide kullanma konusunda dünyada önemli bir seviyesinde bulunduğuna işaret eden Hakan Altınay, “Robota dayalı esnek üretim teknolojileri konusunda Türkiye; Avrupa, Amerika, Asya açısından da önemli bir birikime sahip.” yorumunu yapmıştı.
HAVELSAN’ın imkanları zorluyor
HAVELSAN, milli imkanlarla geliştirdiği Gemi Veri Dağıtım Sistemi’nde (GVDS) kullanılan Single Board Computer (SBC), Zaman Kartı, Çeşitli Arayüz ve Güç Kartları ile Compact PCI Backplane gibi yurt dışından alınan ticari tipteki elektronik kartları da millileştirerek komuta kontrol yetkinliklerine önemli bir donanım mühendisliği halkası daha ekledi., HAVELSAN mühendislerince geliştirilen elektronik kartlar kullanılarak üretilen GVDS, ailesinin 56. üyesi, MİLGEM-6 için gerçekleştirilen Fabrika Kabul Testi’ni yüzde 100 başarıyla A notu alarak geçti.
2025 yılı hedefleri belirlendi
Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, bu yıla ilişkin sektör hedeflerini de açıklamıştı. Görgün, “2025’te savunma ve havacılık sektöründe 7.3 milyar dolarlık ihracat yapmayı hedefliyoruz. Sektörde çalışan sayısını 110 bine çıkarmayı ve yerlilik oranını yüzde 82’ye ulaştırmayı planlıyoruz.” ifadelerini kullandı. Görgün ayrıca, Türkiye’nin 50’nin üzerinde uluslararası ofis ile dünya çapında geniş bir müşteri ağına ulaştığını da hatırlattı. Görgün, HÜRJET’in başarılı uçuşları sonrasında seri üretime geçileceğini belirtti.