Endonezya’nın başkenti Cakarta’da düzenlenen INDODEFENCE 2025 Fuarı’nın en büyük katılımcıları arasında yer alan ASELSAN, bölgedeki varlığını Endonezya Ofisinin açılışıyla güçlendirdi. ASELSAN, fuarda yeni iş ortaklıkları geliştirme ve ortak üretim alanında iş birlikleri konusunda önemli adımlar attı. Şirket, INDODEFENCE 2025’te Endonezya savunma ekosistemindeki etkinliğini artıracak 5 anlaşma imzaladı. Fuar sırasında iki ülkenin üst düzey yetkililerin huzurunda imzalanan anlaşmalarla Türkiye ile Endonezya arasındaki işbirliğinin stratejik önemi vurgulandı.
Güçlü bağlar kuruyoruz
ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, şirketin Güneydoğu Asya’daki büyüyen ayak izine dikkat çekerek, Türk savunma sanayisinin bölgedeki bağların derinleştiğini vurguladı.
Akyol, “Endonezya’daki yeni ofisimiz ile önemli bir stratejik pazara gelişmiş yetenekler ve güvenilir iş birliği getirmekten gurur duyuyoruz. Bölgede derinleşen bağlarımız sayesinde ASELSAN Endonezya, yerel ortaklarla doğrudan bir bağlantı görevi görecek ve yerinde hizmetlerle sürdürülebilir, yüksek etkili iş birliğini destekleyecek.” ifadelerini kullandı.
70,6 milyon avroluk sözleşme
ASELSAN, Kamuyu Aydınlatma Platformuna (KAP) yaptığı açıklamada, yeni iş ilişkisini duyurdu. Açıklamada, “ASELSAN ile Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayi AŞ (TÜRASAŞ) arasında hızlı trenlerde kullanılacak alt sistemlerin tedariki kapsamında toplam tutarı 70 milyon 626 bin avro olan sözleşme imzalanmıştır. Sözleşme kapsamında teslimatlar, 2025-2028 yıllarında gerçekleştirilecektir.” ifadelerine yer verildi.
Fransa’da damga vurdu
Fransa’daki 55. Paris Havacılık Fuarı’nda da ASELSAN’ın aralarında radarlar, elektro-optik sistemler ve anti-drone sistemlerinin de yer aldığı havacılık sektörüne yönelik farklı ürünleri sergilendi. Öte yandan ASELSAN, NATO’nun Modüler Hava Savunma Projesi için seçilen 5 firmadan biri oldu NATO Destek ve Tedarik Ajansı (NSPA), Modüler Hava Savunma (Ground Based Air Defence – GBAD) Konsept Aşaması için yürüttüğü yeni süreçte aralarında ASELSAN’ın da bulunduğu 5 firma ile çerçeve anlaşma imzaladı.
ASELSAN’a kritik rol
ASELSAN’ın projede yer almasının arkasında Türkiye’nin katmanlı hava savunma mimarisine yaptığı uzun soluklu katkılar bulunuyor.Türkiye’de üretilen namlulu sistemler ile kısa, orta ve uzun menzil hava savunma füze sistemleri, ASELSAN’ın bu alandaki yetkinliğini ortaya koyuyor.Milli olarak geliştirilen ASELSAN HAKİM 100 Hava Komuta Kontrol Sistemi, farklı tipteki sensörlerden alınan verileri birleştirerek tanımlanmış hava resmi oluşturuyor.
Kritik projelerde vizyoner
Sistem, sahip olduğu tehdit değerlendirme ve av/silah tahsis algoritmalarıyla hem kara konuşlu hava savunma sistemlerini hem de av uçaklarını yönlendirerek operasyonel seviyede etkin hava sahası kontrolüne imkan tanıyor.Türkiye’nin farklı menzil ve katmanlara sahip sistemleri ile oluşturduğu Çelik Kubbe mimarisi ise ASELSAN’ın NATO kapsamındaki bu kritik projeye seçilmesinde etkili oldu.