İran’ın güneyindeki Kirman eyaletinde özellikle maden, turizm ve tarım sektöründe faaliyet gösteren şirketler Türkiye ile işbirliğini ilerletmeyi amaçlıyor.Kirman, zengin demir ve bakır sahaları ile petrokimya alanındaki üretimiyle binlerce kişiye iş imkanı sağlıyor.Eyaletin neredeyse her kentinde maden ocaklarıyla karşılaşmak mümkün. Maden alanlarından yükselen tozun azaltılması için ise sürekli su ihtiyacı doğuyor. Bu ihtiyacı karşılamak üzere Basra Körfezi’nden arıtılan su boru hattıyla bölgeye taşınıyor.
Maden sahaları önemli potansiyel
Maden sahalarında sabahın erken saatlerine başlayan çalışmalar vardiyalı olarak geç saatlere kadar devam ediyor.Bölgede çıkarılan cevheri taşıyan dev kamyonlar uzun bir mesafeyi tırmandıktan sonra yüklerini belirlenen alanlara döküyor.İran Ulusal Bakır Endüstrileri Şirketi Başkan Yardımcısı Behruz Rahmeti, sahada yaptığı bilgilendirmede, Serçeşme kentindeki bakır rezervinin 10 milyar metreküp olduğunu aktardı.
Serçeşme maden sahasının Orta Doğu ve Kuzey Afrika’daki en büyük bakır madeni olduğunu belirten Rahmeti, İran’daki bakır rezervinin yarısından çoğunun burada bulunduğu bilgisini paylaştı.Rahmeti, İran’ın bakır ihracatında en büyük alıcının ise Çin olduğunu sözlerine ekledi.