2024 yılı için ekonomik tahminlere bakıldığında yavaşlayan büyüme, artan enflasyon ve belirsiz global koşullarla dolu bir gelecek senaryosu çiziliyor. Bu durum, özellikle küçük yatırımcılar ve küçük işletmeler için bazı zorluklar ortaya koyabilir.
Türkiye ekonomisi tahmini
OECD’nin Türkiye ekonomisi için yaptığı tahminlere göre, 2024’te %2,9 ve 2025’te %3,2 büyüme bekleniyor. Bu, 2023’teki %4,5’lik tahmini büyüme oranına göre daha düşük bir hızı işaret ediyor.Önümüzdeki süreçte bizi global piyasalarda da daha sert bir yıl bekliyor gibi görünüyor.
Avrupa piyasa tahminleri
JPMorgan’ın Avrupa piyasaları için tahminleri, 2024’te şirket gelirlerinde ve marjlarda zayıflama beklentisini ortaya koyuyor. Özellikle gıda perakendesi, oteller, seyahat ve yarı iletken sektörleri gibi bazı alanlarda, marjlarda daralma ve fiyat rekabetinde artış bekleniyor.
Sıkı para politikaları
Sıkılaşan para politikaları ve artan enflasyon, tüketici harcamalarını zayıflatacak ve bu da ekonominin genel olarak daha durgun bir büyüme göstermesine neden olacak. Bu durum, 2023 yılında yaşanan yukarı trendin aksine, daha temkinli ve stratejik yatırım kararları gerektirecek.
ABD’nin 2024 ekonomik beklentileri ve özellikle resesyon ihtimali üzerine yapılan analizler ise durumu daha da öngörülemez yapıyor.
Resesyona girilir mi?
Bazı analistler ve finans kuruluşları, ABD ekonomisinin 2024 yılında resesyona girmeyeceğini ve hatta güçlenmeye devam edeceğini düşünüyor. ABD ekonomisinin 2024’te resesyona girmeyeceği ve Fed’in faiz artırımlarını durduracağı öngörüsü var. Yatırımcıların 2024’te resesyon beklemesi gerektiğini ve politika faiz oranlarının son iki yılda yaşanan hızlı artışının gelecek yıl resesyona yol açacağı tahminleri de var.
Türkiye’nin performansı
Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, Kahramanmaraş merkezli depremler, seçim belirsizlikleri ve jeopolitik risklerle dalgalı bir yılı geride bırakırken, endeksin çeşitli kıyaslamalarda öne çıkan iskontolu hali gelecek yıl için beklentileri destekliyor.Dünya genelinde merkez bankalarının enflasyonla mücadele kapsamında attığı güçlü adımlara yılın ikinci yarısından itibaren Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) da katıldı.
Merkez Bankası’nın adımları
Yurt içinde TCMB toplamda 3 bin 400 baz puan faiz artırarak politika faizini yüzde 42,50 seviyesine çekerken, bu dönemde yeni ekonomi yönetiminin attığı sadeleşme adımları ve yapılan sözle yönlendirmeler Türk lirası varlıkların yeniden uluslararası kurumların radarına girmesini sağladı. Ekonomide atılan adımların sonuçlarının Borsa’yı uzun vadede olumlu etkilemesi bekleniyor
Yabancı ilgisi artar mı?
Yabancı yatırımcıların yavaş yavaş da olsa Türkiye’nin pay piyasalarına yeniden ilgi duymaya başladıklarını aktaran analistler, son dönemdeki verilerin de bunu doğruladığını ifade etti.Öte yandan, 2023 yılı en fazla halka arzın yapıldığı yıl olarak dikkati çekerken, 54 şirket toplamda 73,9 milyar liralık fon sağladı.ABD Merkez Bankasının (Fed) yurt dışında piyasaları ipten aldığını aktaran Paksoy, bankanın son 2 toplantısında verdiği mesajların net olmasıyla tahvil faizlerinin gerilediğini, bu durumun da ABD borsalarında endeksleri tüm zamanların zirvesine taşıdığını bildirdi.