Fransa’da, çiftçiler hükümetin ve Avrupa Birliği’nin tarım politikalarına karşı düzenledikleri protestolar kapsamında başkent Paris ve birçok şehirde trafiği engelledi. “Paris’i kuşatma” adı verilen eylemler sonrasında hükümetin bazı önlemler alacağını duyurması üzerine traktörlerini geri çeken çiftçiler, Paris’i yeniden çevreledi. Çiftçi sendikası Coordination Rurale’ın çağrısıyla Fransa’nın çeşitli yerlerinden gelen çiftçiler, yaklaşık 50 traktörle Paris’e giriş-çıkış güzergahlarında trafiği durdurma eylemi yaptı.
İspanyol çiftçiler de ayakta
İspanyol çiftçiler ise hayvan yetiştiricileri, üçüncü haftasına giren eylemlerinde traktörlerini başkent Madrid’deki Avrupa Parlamentosu (AP) binasının önüne sürdü. Çiftçilerin bağlı olduğu üç büyük sendika, Asaja, COAG ve UPA, Brüksel’de bu hafta yapılacak ve AB Ortak Tarım Politikası ile ilgili bazı kararların alınmasının beklendiği toplantı Bakanlar Kurulu’nda hükümetin alması öngörülen sektörle bağlantı kararlardan dolayı protestolarını başkent Madrid’de yoğunlaştırdı.
Belçika sokakları gerildi
Brüksel’in ana yollarında yaklaşık 300 traktörle trafiği kapatan çiftçiler; yüksek maliyetler, yetersiz desteklemeler, ucuz ithal ürünler ve katı çevre politikalarına tepki gösterdi. Çiftçiler, Avrupa Birliği (AB) kurumları önünde yüksek maliyetler, yetersiz desteklemeler, ucuz ithal ürünler ve katı çevre politikaları nedeniyle protesto düzenledi.Belçika’daki çeşitli çiftçi derneklerinin çağrısıyla yüzlerce çiftçi, Brüksel’deki AB Komisyonu ve AB Konseyi binası yakınında toplandı.
İtalya’da da protestolar arttı
İtalya’da haftalardır Avrupa Birliği’nin (AB) tarım politikalarını, artan üretim maliyetlerini ve sektöre yönelik desteklerin kesilmesini protesto eden çiftçiler, seslerini hükümete duyurmak üzere bir kez daha Roma’da bir araya geldi.Öncekilere nazaran daha küçük ölçekli yapılan gösteride yaklaşık 200 kişilik çiftçi grubu, 2 traktörle Roma’nın önemli meydanlarından Repubblica’ya geldi.Polonya’da da binlerce çiftçi, Avrupa Birliği’nin (AB) tarım politikaları ile Ukrayna’dan ucuz tahıl ve gıda ürünü ithal edilmesini eleştirdi.