Türk Telekom, Türkiye’nin dijital dönüşümünü destekleyecek “Yerli ve Milli Haberleşme Cihazı” projesini başlattı. Proje kapsamında geliştirilecek teknolojiler arasında yerli akıllı telefonlar, cihazlar, işletim sistemleri, haberleşme ekipmanları, donanımlar ve yazılımlar bulunuyor. Türk Telekom CEO’su Ümit Önal, teknolojiyi yalnızca tüketen değil, üreten ve ihraç eden bir ülke olma hedefiyle hareket ettiklerini vurguladı.
Dışa bağımlılığı azaltma çabası
Önal, “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın dijitalleşme ve teknolojide dışa bağımlılığı azaltma yönündeki vizyonu kapsamında, ülke ekonomisine katma değer katacak öncü çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Yenilikçi teknolojiler geliştirme hedefiyle, geleceğin stratejilerini belirleyecek çalışmalara imza atıyoruz.” dedi.İştirak iştirak şirketleri Argela ve Netsia’nın sahip olduğu 70’in üzerinde uluslararası patentin, Türk Telekom’un yenilikçi teknoloji geliştirme gücünü ortaya koyduğunu kaydeden Önal, “Geliştirdiğimiz bu teknolojileri ürünleştirmek adına, dünyanın sayılı teknoloji şirketleriyle önemli anlaşmalarımız bulunuyor. Net Insight ile geliştirdiğimiz senkronizasyon ürünümüz ticarileşti. Open Ran çözümlerimiz, RIC ve SEBA dünyanın dört bir yanında kullanılıyor. Mühendislerimizin titiz çalışmalarıyla hayata geçirdiğimiz SEBA’nın Türk Telekom bünyesinde kullanım sayısı her geçen gün artıyor.” dedi.
Milli sorumluluk bilinci
Yerli 5G teknolojilerini hayata geçirme konusunda aktif rol oynadıklarını vurgulayan Önal, “Her zaman olduğu gibi bugün de milli sorumluluk bilinciyle dijital dönüşümde liderliği üstleniyor ve bölgemizin teknoloji sağlayıcısı olmayı hedefliyoruz. Kamu ve özel sektörden yerli paydaşlarımızla gerçekleştirdiğimiz iş birliği; milli teknolojiler üretmedeki kararlı adımlarımızdan biri olduğu gibi 5G ekosistemindeki cihazlardaki yerlilik oranını da artıracaktır” dedi.
2024 finansal sonuçları açıklandı
Öte yandan Türk Telekom’un 2024’e ilişkin finansal ve operasyonel sonuçları düzenlenen basın toplantısında açıklandı.Buna göre, konsolide gelirleri yıllık bazda yüzde 11,8 reel artışla 161,7 milyar liraya yükselen Türk Telekom’un faiz, amortisman ve vergi öncesi karı (FAVÖK) yüzde 30,5 reel yükselişle 63,1 milyar liraya ulaştı. FAVÖK marjı ise yıllık bazda 560 baz puan iyileşerek yüzde 39,1 oldu.Net karını 8,5 milyar lira olarak açıklayan Türk Telekom’un yatırım harcamaları ise yıllık bazda yüzde 11,5 reel artışla 41,5 milyar liraya yükseldi.
5G teknolojisinde
öncü çalışmalar
Bu yıla ilişkin beklentilerini de duyuran Türk Telekom, operasyonel gelirlerinde yüzde 8-9 bandında büyüme, konsolide FAVÖK marjında yüzde 38-40 aralığında seyreden bir oran ve yatırım harcamalarının satış gelirlerine oranında yüzde 28-29 seviyelerinde bir performans öngörüyor.Türk Telekom, Türkiye’nin dijital dönüşümünde kritik rol oynayan fiberdeki gücünü mobile taşıyarak fiber mobilite çağını başlattı. 5G’ye en hazır operatör olduğunu açıklayan Türk Telekom, mobil istasyonlarının yüzde 54’ünü fiberle bağladı.Türk Telekom CEO’su Önal, 5G teknolojilerindeki çalışmaları sayesinde bu alandaki yol haritasının çizilmesinde aktif roller üstlendiklerini kaydederek, 5G teknolojisinde öncü çalışmalara imza attıklarını belirtti.