Milli Eğitim Bakanlığınca ilkokul 4. sınıf öğrencileri arasında gerçekleştirilen araştırmada, öğrencilerin dijital cihaz kullanım alışkanlıklarının eğitim süreçleri ve gelişim alanları üzerinde ciddi etkiler oluşturduğu belirlendi.17 büyükşehirdeki bilgisayar laboratuvarı bulunan okullarda eğitim gören 3 bin 230 ilkokul 4. sınıf öğrencisinin katılımıyla gerçekleştirilen araştırmayla, öğrencilerin dijital cihazları en sık hangi amaçla kullandığı belirlendi.
Öğrencilerin kullanma periyodu
Araştırma sonucu, öğrencilerin en yaygın dijital cihaz kullanım alanları yüzde 15,2 ile araştırma yapmak, yüzde 13,9 ile ödev yapmak ve yüzde 12,1 ile bilgisayar oyunu oynamak olarak tespit edildi.
Günlük dijital cihaz kullanım sürelerine yönelik inceleme sonuçlarına göre öğrenciler, dijital cihazları bıraktıktan hemen sonra yeniden kullanma isteği duyuyor.Bulgulara göre 4. sınıf öğrencilerinin yüzde 60’ı, “her zaman” ya da “bazen” dijital cihazlarını kapatır kapatmaz tekrar erişim arzusuna kapılıyor.
Vazgeçilmez bir konumda
Ayrıca öğrencilerin yüzde 40,8’i cihazlarını kapattıktan sonraki 1 saat içinde tekrar cihazlarına yönelme eğiliminde.Araştırmada, öğrencilerin yüzde 64,3’ü, “her zaman” ya da “bazen” dijital cihazlar olmadan bir gün geçirme konusunda zorluk yaşadığını ifade etti.Çalışma, öğrencilerin sosyal medyada geçirdikleri sürenin dikkat çekici boyutlara ulaştığını ortaya koydu.Verilere göre, öğrencilerin yüzde 36,1’i sosyal medyayı hiç kullanmadığını belirtirken, geriye kalanların büyük çoğunluğunun günlük düzenli sosyal medya kullanıcısı olduğu belirlendi.
Davranışlarına yansıyor
Öğrencilerin yüzde 27,9’u günde bir saatten az, yüzde 25,5’i 1-2 saat, yüzde 7,8’i ise 3-4 saat sosyal medyada vakit geçirdiğini ifade etti. Günlük kullanım süresi 5 saat ve üzeri olan öğrencilerin oranı ise yüzde 2,7 olarak tespit edildi.Araştırma, dijital cihazların öğrencilerin fiziksel, duygusal, sosyal ve bilişsel gelişimleri üzerinde önemli etkileri olduğunu ortaya koydu.Cihazları ellerinden alındığında öğrencilerin yüzde 64,6’sı mutsuzluk, yüzde 48,5’i öfke duyduğunu belirtti.
Akranlarıyla sohbet ön plana çıkıyor
Araştırma, öğrencilerin büyük bölümünün telefon, tablet, televizyon ve bilgisayar gibi dijital platformlarda akranlarıyla sosyalleşmeyi tercih ettiğini ortaya koydu.Verilere göre, öğrencilerin yüzde 40,5’i dijital ortamda arkadaşlarıyla “her zaman” vakit geçirdiğini belirtirken, yüzde 45,9’u ise bunu “bazen” yaptığını ifade etti. Öte yandan, öğrencilerin yüzde 13,6’sı dijital platformlarda akranlarıyla hiçbir zaman vakit geçirmediğini belirtti.Çalışma, öğrencilerin büyük bir bölümünün yemek yerken veya başka bir işle meşgulken dijital cihaz kullandığını ortaya koydu.