Başta Avrupa ülkeleri olmak üzere gelişmiş ve gelişmekte olan ülke ekonomilerinin ana hedefleri arasında da sürdürülebilirlik geliyor. Türkiye’de son yıllarda kamu politikalarında sürdürülebilirlik konusuna da ayrı bir parantez açılarak gelecek planlamalarında ağırlıklı olarak sürdürülebilirlik teması işleniyor.
Planlamalarda öne çıkıyor
Orta ve uzun vadeli planlamalarda önemli başlıklar dikkat çekiyor.Yoksulluğun bitirilmesinden cinsiyet eşitliğine; sanayide yenilikçi altyapıdan eşitsizliklerin azaltılmasına; sürdürülebilir şehirler ve topluluklardan, sorumlu üretim ve tüketim anlayışına; sağlıklı ve kaliteli yaşamdan nitelikli eğitime kadar geniş bir alanda sosyal ve ekonomik hedefler ortaya konmuş durumda.
Yenilenebilir üretim ve tüketim
Özellikle enerje alanında temiz suyun tedariki ve tüketiminin yanı sıra erişilebilir ve temiz enerjinin insana yakışır biçimde değerlendirilerek ekonomik büyümeye katkı sunması alt paşlıklar arasında bulunuyor.Sorumlu bir üretim ve tüketim anlayışının idamesinin hedeflendiği kamu ve özel sektör planlamalarında özellikle son beş yıllık süreçte kampanyaların, tanıtım ve yatırımların arttığına da şahitlik etmekteyiz. Başta sıfır atık projesi olmak üzere kurumsal sorumlulukların ve firma bilincinin yüksek seviyelere ulaştığını görmek ileriye dönük sevindirici bir faaliyet.
İklim değişiklilerine karşı pozisyon
Tüm dünya bugün iklim değişikliklerinin tesiri altında. Gıda ve tarım sektöre bu değişimden en büyük payı alan sektör. Doğrudan sağlıkla ilgili tesirler ise yeni tıbbi arayışları beraberinde getiriyor. Küresel ısınmanın tüm ekosistemi etkilemesi canlı hayatını negatif etkilerken bu bağlamda global kurum ve kuruluşlar seferber durumda. Tüm canlıların yaşam alanını tehdit eder konuma gelmeden sera gazı emisyonunun azaltılması ve küresel ısınmanın engellenmesi hususunda büyük yatırımlar devreye alınıyor.