Beyaz Işık Diş Poliklinikleri’nden Dt.Selen Kutluk, diş eti kanamalarının genellikle diş eti hastalıklarının en yaygın belirtisi olmakla beraber birden farklı sebepten kaynaklanabildiğini belirtti. “Bu sebeplerin başında iyi Ağız hijyeni alışkanlıklarına sahip olmamak gelmektedir.” diyen Kutluk, “Genelde iki kere Diş fırçalamak günlük diş ipi kullanmak düzenli diş kontrolleri yaptırmak gibi iyi Ağız sağlığı alışkanlıkları, diş eti kanamasını ve diş eti iltihaplanmasını önlemeye ve durumu tersine çevirmeye yardımcı olabilir. Diş etlerinin belirli zamanlarda kanaması sert fırçalama veya Uyumsuz protezlerden kaynaklanabilir.Sürekli diş eti kanamaları peridontitis veya sistemin hastalıkların habercisi olabilir” yorumunu yaptı. İşte Kutluk’un değerlendirmeleri:
Diş eti kanaması neden oluşur?
Diş eti kanaması yaygın olarak diş eti iltihaplarının işaretidir ve diş eti hattında plak birikmesi ile meydana gelir. Düzenli olarak temizlenmeyen plak diş taşı halini alır oluşan oluşan tartar kanamaya ve ilerleyen dönemde periodontitis olarak bilinen diş eti hastalığına neden olur.
Yanlış fırçalama teknikleri ve yetersiz ağız hijyeni:
Dişlerinizi çok sert fırçalamak veya yanlış fırçalama teknikleri diş etlerine ve dişlere zarar verebilir. Diş eti çekimlerine neden olabilir. Diş ipi kullanılmaması durumunda diş aralarında biriken plak temizlenemez ve Diş eti iltihaplarına neden olur.
Periodontitis: Diş eti iltihabının (gingivitis) tedavi edilmediği durumlarda bireyin diş eti bağışıklığına ve kemiğine zarar veren uzun süreli diş eti rahatsızlığı olan perioplantitise dönüşmesi mümkün. Bu durum kendini diş eti kanaması olarak gösterebilmekle beraber ağız kokusu ağızda kötü bir tat dişlerde mobilite ve pozisyon değişikliği gibi daha ağır belirtilerde gösterebilir.
Hormon değişiklikleri: Özellikle kadınlarda hamilelik adet dönemi ve doğum kontrol hapları kullanımı gibi hormon değişiklikleri kanamaya neden olabilir.
Beslenme eksiklikleri: Yetersiz beslenme durumunda vücutta dokuların büyümesine onarılmasına yardımcı olan C vitamini kanın pıhtılaşmasına yardımcı olan k vitamini eksikliğine ileri düzeyde C vitamini eksikliği olan iskarbüt hastalığına neden olabilmektedir bu durumlarda yaygın diş eti kanamaları ile sonuçlanır.
Sistemik hastalıklar: Lösemi hastalığı trombositepen Hemofili diyabet Von willebrand hastalığı gibi sistemik hastalıklar vücutta kanama bozukluklarına Neden olur ve diş etlerinde kanamaya neden oluşur.
Diş eti kanaması nasıl teşhis edilir?
Diş eti kanaması teşhisi konulması için diş doktoru tarafından detaylı muayene yapılması gerekir. Hastanın sağlık geçmişi hakkında bilgi alınır, hasta gözlemlediği belirtileri doktoru ile konuşmalı ve hastalıkları ile ilgili bilgileri paylaşmalıdır. Doktor fiziki muayene gerçekleştirir plak tartar gibi diş eti kanamasına neden olacak fiziki nedenleri tespit eder.
Diş eti kanaması nasıl önlenir?
Kanamanın nedenine bağlı olarak değişmekle beraber hastalarımızın kanamayı önlemek için ve Oluşan kanama ile başa çıkmak için genel yapılması gerekenler:
Düzenli fırçalama: Dişlerinizi en az günde iki kere nazikçe ve etkili bir biçimde fırçalayın.
Diş ipi kullanımı: Dişler arasındaki plak ve yemek kalıntılarını temizlemek için günde bir kez diş ipi kullanmak oldukça önemlidir.
Ağız gargarası kullanımı : antiseptik bir ağız gargarası kullanımı ağızdaki bakterileri öldürerek diş eti sağlığının iyileşmesine yardımcı olur.
Dengeli ve sağlıklı beslenmek: C vitamini açısından zengin beslenmek karbonhidrat tüketimini azaltmak ve tütün ürünlerinden kaçınmak diş eti sağlığını korumaya yardımcı olur
Düzenli diş hekimi kontrolleri: Dişi kanamaları devam ediyorsa ve şiddetli ise bir diş hekimine başvurmak oldukça önemlidir ağızda bulunan uyumsuz olan Protezler oluşan diş taşları ve plaklar diş hekimi tarafından tespit edilip tedavi edilmeli diş etlerini incitmekten kaçınılmak için dişlerini nasıl fırçalaması ve diş ipinin nasıl kullanılması gerektiğine dair verecek tavsiyeler izlenilmelidir.