Bireysel emeklilik sistemi katılımcı sayısının 2025’te 17,6 milyona yükselmesi hedefleniyor.
2025 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi’ne göre “finansal sistemin geliştirilmesi ve sigortacılık” programının başlangıç ödeneği, bu yıl için 33,2 milyar lira olurken, gelecek yıl için 75 milyar 994 milyon lira ödenek ayrıldı.Söz konusu ödenek, 2026 yılı için 93 milyar 565 milyon 663 bin lira, 2027 yılın için de 115 milyar 847 milyon 451 bin lira olarak öngörüldü.
BES ve Otomatik Katılım Sistemi (OKS), devletin sağladığı teşviklerle birlikte tasarrufların artırılmasında önemli rol oynuyor. Bu uygulamaların, uzun vadeli tasarrufların artırılması bakımından geliştirilmesi önem taşıyor.
GSYH oranı artırma planı
BES katılımcı sayısı ve üretilen kişi başı brüt prim miktarının gayrisafi yurt içi hasılaya (GSYH) oranının artırılması da amaçlanıyor.Sisteme katılımın bütün gelir gruplarında yaygınlaştırılması, böylelikle yurt içi tasarrufların artırılması ve sistemde kalış süresinin uzatılması için gerekli teşvik mekanizmalarında iyileştirme yapılması için çalışmalar yürütülüyor.
Bütçe teklifine göre, BES katılımcı sayısının bu yılın sonunda 16,5 milyona, 2025’te 17,6 milyona ulaşması hedefleniyor. Bu sayının 2026’da 18,2 milyona, 2027’de ise 18,8 milyona çıkarılması öngörülüyor.
Sistem neyi amaçlıyor
Bireysel Emeklilik Sistemi, kişilerin aktif çalışma yaşamları süresince yaptıkları tasarrufları uzun vadeli yatırıma yönlendirerek emeklilik dönemlerinde yaşam standartlarını koruyabilecekleri bir gelir elde etmelerini sağlayan özel emeklilik sistemi. Kişiler bu sisteme gönüllü katılarak, sosyal güvenlik sisteminin sağladığı emeklilik gelirine ek bir gelir oluşturuyor.
Nasıl bir katkı?
Ödenen katkı paylarının yüzde 30’una karşılık gelen tutar devlet katkısı olarak bireysel emeklilik hesabınıza ödenmekte. Bir katılımcının bir takvim yılı içinde alabileceği devlet katkısı tutarı, ilgili yıla ilişkin toplam brüt asgari ücret tutarının yüzde 30’unu geçemez . Anılan sınırı aşan katkı payı ödemeleri devreden katkı payı olarak her yılın ilk günü şirket hesaplarına intikal etmiş katkı payı olarak muamele edilmek suretiyle Devlet katkısı hesaplamasında dikkate alınıyor.
Ne zaman ve nasıl çekilebilirsiniz?
İstediğiniz anda birikimlerinizi alarak sistemden ayrılabilirsiniz. Ayrılmanız halinde, emeklilik şirketince tarafınıza yapılacak ödemeler için elde ettiğiniz getiri tutarı üzerinden gelir vergisi (stopaj) kesintisi yapılır. Stopaj kesintisi oranı;Sistemden emeklilik hakkı kazananlar ile bu sistemden vefat, maluliyet veya tasfiye gibi zorunlu nedenlerle ayrılanlar için %5,10 yıl süreyle sistemde kalmakla birlikte sistemden emeklilik hakkı elde etmeden ayrılan katılımcılar için %10,10 yıldan az süreyle sistemde kalarak ayrılan katılımcılar için ise %15.