EKONOMİK BAKIŞ/ SÖYLEŞİ
Devamlı büyüyen, üretimini ve ihracatını devamlı artıran Kibar Holding’in CEO’su Haluk Kayabaşı, EKONOMİK BAKIŞ’a yaptığı açıklamada 2024 yılında attıkları adımları ve 2025 hedeflerini paylaştı.
Kibar Holding adına 2024 yılı nasıl geçti? Üretimde, satışta, ihracatta nasıl bir
performans sergilendi?
50 yılı aşkın köklü geçmişimizle üretim, ihracat ve yatırım alanlarında güçlü performans sergilemeye devam ediyoruz. Son 5 yılda gerçekleştirdiğimiz 350 milyon doların üzerindeki yatırımla mevcut iş kollarımızda kapasite artışı sağlarken, yeni alanlarda da faaliyet göstermeye başladık. 2024, küresel ekonomik dalgalanmalara rağmen büyüme hedeflerimizi sürdürdüğümüz bir yıl oldu. Yıllardır dolar bazında asgari yüzde 7-8 büyüme hedefimizi istikrarlı şekilde gerçekleştiriyoruz. 2024 yılında da üretim kapasitemizi genişleterek,uluslararası pazarlarda etkinliğimizi artırarak bu hedefi yakaladık.
Holding olarak geçen yıl yurt içi ve yurt dışında yaptığınız yatırımlar neler?
2024, bizim için hem büyümeyi sürdürdüğümüz hem de yeni coğrafyalara ve sektörlere adımlar attığımız bir yıl oldu. Yurt dışı yatırımlarımız kapsamında, Assan Panel’in global büyüme stratejisi doğrultusunda Birleşik Krallık’ta 45 milyon Sterlinlik yeni tesis yatırımına başladık. Ürdün ve Azerbaycan’da gerçekleştirdiğimiz yatırımlara ek Avrupa pazarında yeni fırsatları değerlendirmeye devam ediyoruz. Eş zamanlı olarak yatay entegrasyon için kimyasallar tarafında kapasite ve kabiliyetlerimizi geliştirmeye yönelik yeni tesisleri planlıyoruz. Bu kapsamda 2025’te Avrupa’da yeni yatırımlar gerçekleştirmek üzere çalışmalarımız sürüyor. Yurt içinde mobilite alanında yatırımlarımıza hız verdik, otomotiv yan sanayinin önde gelen kuruluşlarından Assan Hanil’de verimlilik odaklı otomasyon projelerini devreye aldık. K-Rides markamızla motosiklet sektörüne giriş yaptık.
Assan Alüminyum’un üretimde ve ihracatta konumu nedir?
Yenilikçi ve sürdürülebilir üretimi esas alan Assan Alüminyum’la sektörün öncü şirketlerinden biriyiz. Bugün Avrupa’nın en büyük iki alüminyum folyo üreticisinden biri konumundayız. 130 bin ton kapasiteye ulaşan folyo üretimimizle global pazardaki yerimizi güçlendirdik.Üretim süreçlerimizi yenilenebilir enerjiyle destekleyerek sürdürülebilirbüyümeyi önceliklendiriyoruz.Bugün Assan Alüminyum’da satışlarımızın yüzde 75’ini ihracat kalemi oluşturuyor. Ürünlerimizi 70’ten fazla ülkeye ulaştırıyoruz. Avrupa’daki güçlü konumumuzu korurken, Kuzey Amerika pazarındaki varlığımızı artırmaya odaklanıyoruz. ABD’de Chicago merkezli Kibar Americas iştirakimizle bu pazarda daha etkin bir rol üstleniyoruz.
Dilovası tesisinizde ne gibi çalışmalara imza atıyorsunuz? Avrupa’da tesis yatırım
planınız vardı. Bu plan ne aşamada?
Dilovası tesislerimizde devreye aldığımız yeni soğuk haddeleme kompleksinin kapasite kullanımını sağlıklı bir ‘ramp-up’ dönemiyle hedeflediğimiz seviyelere getirdik. Entegre otomatik yüksek depolama sistemi ve ileri proses otomasyonu alt yapısıyla önemli verimlilik
avantajı sağlayan yeni haddeleme tesisimizde sürdürülebilirlik odaklı hadde yağı geri kazanım sistemleri de önemli yatırımın kalemleri arasında yer aldı. Dilovası tesisimizde yapay zekâ bazlı otomasyon sistemlerini devreye aldık ve ‘DijitalBİZ’ projemiz kapsamında üretimde verimliliği artıracak teknolojik dönüşümü hızlandırdık. Son 3 yılda sadece bu tesiste 120 milyon dolarlık yatırım gerçekleştirdik.
Paslanmaz çelikte durum ne? Uzak Doğu’dan gelen dampingli mallara karşı bir önlem alındı mı, alınması muhtemel mi?
Paslanmaz çelik sektörü, adil rekabet koşullarının korunması gereken kritik bir alan. Ticaret Bakanlığı’nın Çin ve Endonezya’dan yapılan ithalata yönelik başlattığı anti-damping soruşturmasını yakından takip ediyoruz. Eğer dampingli ithalata karşı önlem alınırsa yerli
üreticiler daha rekabetçi hâle gelecek, sektörümüz uzun vadede daha güçlü bir yapıya kavuşacak. Benzer bir süreç geçtiğimiz yıllarda alüminyum sektöründe de yaşanmıştı, ek vergilerin ardından Türkiye alüminyum üretimi ciddi kapasite artışı gösterdi. Çelik sektöründe de aynı sürecin işletilmesiyle sanayimizin ve üreticilerimizin korunacağına inanıyorum.
Sürdürülebilirlik Stratejiniz var. Bu stratejinizde hangi noktadasınız, attığınız adımlar ve yeni hedefleriniz nelerdir?
Kibar Topluluğu olarak sürdürülebilirliği iş yapış şeklimizin temel unsurlarından biri olarak görüyoruz. 2020’de duyurduğumuz sürdürülebilirlik stratejimiz doğrultusunda karbon azaltımı, döngüsel ekonomi ve yenilenebilir enerji yatırımlarımıza hız verdik.Enerji alanında Manavgat'taki 48 MW kapasiteli hidroelektrik santralimiz ve Karaman’daki 10 MW’lık güneş enerjisi santralimizle temiz enerji yatırımlarımızı artırdık. Assan Alüminyum’la elektrik tüketiminden kaynaklanan emisyonlarını sıfırlama hedefini başarıylagerçekleştirirken, karbon ayak izimizi düşürmek için yeni alaşımlar geliştirmeye devam ediyoruz.
Şu anda kaç çalışanınız var, bu anlamda 2025 planınız nedir?
Kibar Topluluğu bünyesinde 5 bin çalışanımız var. 2025’te büyüme hedeflerimize paralel olarak istihdamı artırmayı ve yetenek yönetimi programlarımızı genişletmeyi planlıyoruz. Özellikle mühendislik, dijitalleşme ve sürdürülebilirlik alanlarında nitelikli iş gücünü
destekleyecek projeler üzerinde çalışıyoruz.
2025 üretim, ihracat ve yatırım hedeflerinizden de söz eder misiniz?
2025’te büyüme stratejimizin temelini, katma değerli üretim, dijitalleşme ve sürdürülebilir yatırımlar oluşturacak. Assan Panel şirketimizin İngiltere’deki yeni üretim tesisinin 2025’in son çeyreğinde faaliyete geçmesini planlıyoruz. Assan Liman’da kapasite artırımı yatırımlarımızla konteyner elleçleme kapasitemizi kademeli olarak 250 binden 600 bin TEU’ya çıkarıyoruz. Türkiye’de ambalaj sektörünün öncü şirketlerinden İspak Ambalaj’da 30 milyon Euro’yu aşan yatırım harcamasıyla kurulan yeni laklama tesisimizde üretime geçmeye hazırlanıyoruz. Kibar Holding olarak Avrupa’da yeni yatırım fırsatlarını değerlendiriyoruz. 2025’te ihracat pazarlarımızı çeşitlendirmeye devam edeceğiz. Özellikle Amerika kıtasındaki varlığımızı güçlendirmek öncelikli hedeflerimiz arasında yer alıyor.