Devletlerin geleneksel emeklilik sistemlerinde yaptıkları düzenlemeler, bireysel tasarrufların teşvik edilmesine yönelik yeni politikaların önünü de açtı. Türkiye’de de nüfusun yaşlanması, artan sosyal güvenlik yükleri, bölgesel gelişmeler, savaşlar ve salgına bağlı ekonomik dalgalanmalar, bireysel tasarruflarda vatandaşlara yeni bir bakış açısı kazandırdı.
Uzun vadeli güvence planı
Ailelerin çocukları için uzun vadeli bir finansal güvence oluşturma isteği ve devlet katkısının sağladığı avantajlar, BES’i önemli bir alternatif olarak ön plana çıkarıyor.Türkiye’de yüzde 30 devlet katkısıyla desteklenen BES, ebeveynlerin sadece çocuklarının eğitimini değil, tüm yaşamlarını güvence altına almalarına yardımcı oluyor.Şubat ayı itibarıyla BES’e 18 yaş altı katılımın 1,4 milyonun üzerine çıkması da tasarruf alışkanlıklarında meydana gelen değişimleri gözler önüne seriyor.
Ailelerin bakış açısının önemi
Katılım Emeklilik Genel Müdürü Ayhan Sincek, tasarruf anlayışının uzun vadeli, bilinçli ve sürdürülebilir bir yatırım stratejisi haline geldiğini belirtti.Son yıllarda ailelerin finansal geleceğe bakış açısında büyük bir dönüşüm yaşandığına dikkati çeken Sincek,”18 yaş altı bireylerin BES’e katılımındaki bu artış da tam olarak bu dönüşümün bir yansıması diyebiliriz. Biz de ailelere ve çocuklarına geleceği güvence altına alan, kazançlı ve sürdürülebilir BES planları sunuyoruz. Aileler, çocukları için attıkları bu adımla onlara yalnızca bir birikim değil, aynı zamanda finansal disiplin ve bilinç de kazandırıyor.” dedi.
Garantili ve güvenli yatırım planı
Salgının “belirsizliklere karşı hazırlıklı olma gerçeğini” hatırlattığını vurgulayan Sincek, bu süreçte yaşanan gelişmelerin aileleri, çocuklarının geleceğini daha sağlam temellere oturtmak için garantili ve güvenli yatırım araçlarına yönelttiğini söyledi.Sincek, “Pandemi, bireylerin yatırım kararlarında esnek çözümler aramasına neden oldu. BES, ailelere bu esnekliği sundu, katkı paylarını artırıp azaltabilme, fonlarını ihtiyaçlarına göre şekillendirebilme gibi avantajlar sağladı.Pandemi sonrası dönemde BES’in aileler için yalnızca bir tasarruf aracı değil, aynı zamanda finansal güvence ve huzur kaynağı olduğunu düşünüyoruz.” diye konuştu.
BES artık sadece
tasarruf aracı değil
BES’in artık sadece bir tasarruf aracı değil, aynı zamanda finansal güvence olarak görülmeye başlandığına işaret eden Sincek, “Emeklilik yaşının kademeli olarak artması, bireylerin kendi gelecekleri için daha erken yaşlardan tasarrufa başlamalarını zorunlu hale getiriyor. İşte tam da bu noktada BES, bireyler için en güvenilir ve avantajlı sistem olarak öne çıkıyor. Sistemde 10 yılınızı ve 55 yaşını doldurduğunuzda devlet katkısına yüzde 100 hak kazanıyorsunuz. Özellikle yüzde 30 devlet katkısı, bireysel emeklilik sistemini alternatifsiz bir yatırım fırsatına dönüştürdü” dedi. Pek çok ülkenin, erken yaşta emeklilik tasarruflarını teşvik eden politikalar geliştirdiğine dikkati çeken Sincek, özellikle Japonya, Almanya ve İngiltere gibi yaşlanan nüfusa sahip ülkelerde bireyleri erken yaşta tasarruf yapmaya yönlendiren sistemler bulunduğuna vurgu yaptı.