Türkiye enerjide bir taraftan verimliliğe odaklanırken diğer taraftan da yerli arama çalışmalarına hız vermiş durumda. Enerjide uluslararası alanda yapılan stratejik iş birlikleri ise global arenada Türkiye’nin elini güçlendirecek potansiyele sahip.
Meksika ve Libya’nın enerjisi Türkiye’ye akacak
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Meksika Enerji Bakanı Luz Elena Gonzalez ve Libya Petrol ve Gaz Bakanı Khalifa Abdulsadek ile görüşmeler yaptı.Meksikalı mevkidaşıyla görüşmesinde elektrik, doğal gaz ve petrol alanlarında işbirliği yapılmasına yönelik çalışmaları ele aldıklarını belirten Bayraktar, “İki ülke arasındaki işbirliği potansiyeli çok yüksek. Bu potansiyeli somut işbirlikleriyle ekonomilerimize kazandırma yönünde mutabık kaldık.” ifadesini kullandı. Bayraktar, Libya heyeti ile görüşmesine ilişkin de şunları kaydetti:”Sayın Bakan ile hidrokarbon alanına yönelik mevcut işbirliklerimizi daha da ileriye götürmek için mutabık kaldık. Enerji alanındaki işbirliğimizi, ülkelerimiz arasındaki yakın ve samimi ilişkilere yakışır seviyeye ulaştırmak için çalışmalarımızı sürdüreceğiz.”
Gana ile stratejik alanda iş birliği
Türkiye ve Gana, enerji ve yeşil dönüşüm alanlarında işbirliğini güçlendirmek amacıyla çalışmalarını sürdürüyor.Türkiye’nin Akra Büyükelçisi Hüseyin Güngör, Gana’nın yeni Enerji ve Yeşil Dönüşüm Bakanı John Abdulai Jinapor’ı ziyaret etti.Görüşmede, iki ülke arasındaki ikili ilişkilerin güçlendirilmesi ve enerji ile sürdürülebilir kalkınma alanlarında işbirliği fırsatları değerlendirildi.Güngör ve Jinapor, enerji dönüşümü alanında işbirliğinin artarak devam etmesi konusunda mutabakata vardı.Güngör, iki ülke arasında çifte vergilendirmenin önlenmesi, yatırım teşviki ve küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ) desteklenmesine yönelik mekanizmaların oluşturulması için çalışmalara hız verilmesi çağrısında bulundu.
TPAO’dan üretim için kritik temas
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), TransAtlantic Petroleum ve Continental Resources ile ortak girişim anlaşması imzaladı.Enerji Bakanı Bayraktar, X sosyal medya hesabından söz konusu anlaşmaya dair paylaşımda bulundu. Paylaşımında Continental Resources’un ABD’nin en büyük petrol üreticilerinden olduğuna ve TransAtlantic Petroleum’un 17 yıldır Türkiye’de faaliyet gösterdiğine işaret eden Bayraktar, TPAO’nun söz konusu şirketlerle Diyarbakır Havzası’ndaki konvansiyonel olmayan petrol ve gaz kaynaklarının geliştirilmesi için ortak girişim anlaşması imzaladığını kaydetti.
Temiz enerjide suyun gücü artıyor
Türkiye, temiz enerji yatırımlarına da hız vermeye devam ediyor. Barajlı hidroelektrik santralleri yılın ilk iki ayında 7,16 milyon megavatsaat elektrik üretimiyle temiz enerji kaynakları arasında ilk sırada yer aldı.
Yılın ilk iki ayında toplam 58,7 milyon megavatsaat elektrik üretildi.Bu dönemde, yenilenebilir kaynaklardan üretilen elektrikte barajlı hidroelektrik santralleri 7,16 milyon megavatsaat ile ilk sırada yer alırken onu 5,86 milyon megavatsaat ile rüzgar santralleri ve 3,67 milyon megavatsaat ile güneş santralleri izledi.
Elektrik kurulu gücü 117 bin megavata yaklaştı
Türkiye’de toplam elektrik kurulu gücü şubat sonu itibarıyla 117 bin megavata yaklaştı. Barajlı hidroelektrik santralleri kurulu gücün yüzde 20,4’ünü oluşturdu. En büyük 3 yenilenebilir enerji kaynağı olan barajlı hidroelektrik, güneş ve rüzgar enerjisi kaynaklarının kurulu gücü ise sırasıyla 23 bin 863 megavat, 20 bin 646 megavat ve 13 bin 44 megavat oldu.
34 bin 306 santral mevcut
Türkiye’de toplam 34 bin 306 santral bulunuyor. Ülkenin 7 bölgesinde bulunan barajlı hidroelektrik, rüzgar ve güneş enerjisi kaynaklarının santral sayısı ise toplam 32 bin 756’ya ulaştı.Santral sayısına bakıldığında güneş enerjisi tesisleri 32 bin 65 ile öne çıkarken, bunu 376 santralle rüzgar ve 147 santralle barajlı hidroelektrik takip etti.
Karasal rüzgar enerjisinde Avrupa’da üçüncüyüz
Türkiye, geçen yıl ilave ettiği 1,3 gigavatlık rüzgar enerjisi kurulu gücüyle Avrupa’da karasal rüzgar enerjisi kapasite artışında üçüncü sırada yer aldı.Avrupa Rüzgar Enerjisi Birliği WindEurope tarafından hazırlanan 2024’e ait verileri içeren “2025-2030 İstatistikler ve Görünüm Raporu’na göre, geçen yıl Avrupa’da rüzgar enerjisinde 16,4 gigavatlık kapasite artışı kayıtlara geçti.Geçen yıl en yüksek karasal rüzgar kapasitesini sisteme dahil eden ülke 3,2 gigavat ile Almanya oldu. Almanya’yı 1,4 gigavatla Finlandiya, 1,3 gigavatla Türkiye, 1,1 gigavatla İspanya, 1 gigavat kapasite artışıyla Fransa takip etti.