Uluslararası Enerji Ajansı IEA Başkanı Fatih Birol, gelecek yıldan itibaren dünyada yeni sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) kapasitelerinin devreye gireceğini, bunun Avrupa ülkeleri ile Türkiye, Hindistan ve Japonya gibi gaz ithalatçılarının çıkarına olacağını söyledi.
Fiyatlar yüksek seyirde
Avrupa’da özellikle soğuk hava koşulları nedeniyle son dönemde doğal gaz fiyatlarının yüksek seyrettiğini anımsatan Birol, Avrupa’nın doğal gaz denklemini halen çözemediğine işaret etti.
Birol, “Avrupa’da enerji fiyatları, ABD, Çin ve Hindistan gibi büyük ekonomik güçlere kıyasla çok daha pahalı. Avrupa’da ortalama doğal gaz fiyatları Amerika’nın 5 misli, elektrik fiyatları da Çin’in 4 misli pahalı.” diye konuştu.
Avrupa’nın ihracatçı gücü düşüyor
Yüksek enerji fiyatlarının Avrupa ekonomisine önemli etkileri olduğunu vurgulayan Birol, şöyle devam etti: “AB, dünyanın en fazla ihracat yapan ekonomisi konumunda bulunuyor. AB, ABD ve Çin’den daha çok ihracat yapıyor. Ama enerji fiyatları çok pahalı olduğu zaman Avrupa’nın ihracatçı olarak rekabet gücü oldukça düşüyor. Bu yüzden, Avrupa ekonomisi, özellikle Avrupa sanayisi, önemli bir krize girmiş durumda. Eğer buna çözüm bulunamazsa Avrupa ekonomisi ciddi olarak sarsılabilir. İstihdam konusunda ciddi sorunlar ortaya çıkabilir.”
LNG dalgası, alıcı ülkelerin lehine
Birol, 2026’dan başlayarak 3 yıl boyunca dünyada devreye girecek yeni sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) kapasitesinin Avrupa için iyi haber olduğunu söyledi ve “Yakında piyasalara devasa bir LNG dalgası gelecek. Bu da LNG fiyatlarının, gaz fiyatlarının düşmesine katkı sağlayacak. Bu konu Avrupa ve Türkiye gibi gaz ithal eden ülkeler için son derece önemli. Şu anda piyasalar satıcı odaklı halinden, alıcı lehine dönüşecek. Alıcıların elleri güçlenecek. O bakımdan Avrupa, Türkiye, Hindistan ve Japonya gibi LNG ve gaz ithalatçısı ülkeler için ufukta güzel bir haber var.” dedi.
Türkiye önemli yatırımlar yaptı
Türkiye’nin enerji arz güvenliği ve nükleer enerjideki projelerini değerlendiren Birol, “Türkiye bu konuda önemli adımlar attı ve enerji ithalatını çeşitlendirdi. Türkiye, Türkmenistan dahil pek çok ülkeden (gaz) alım yapıyor, rüzgar ve güneş başta olmak üzere yenilenebilir enerjide devasa adımlar atıyor. Umuyorum, nükleer enerji teknolojilerinde de birkaç adım daha atıp bu alandaki parkımızı daha da genişletebiliriz.” ifadelerini kullandı.