Türkiye’de doğal gaz erişimi olan yerleşim yeri sayısı 913’e çıktı.Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, doğal gaz erişimi olan yerleşim yeri sayısının 913’e ulaştığını bildirdi.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, geçen yıl 60 yeni yerleşim yerine doğal gaz ulaştırıldı.
Bayraktar, bu yıl 6 yerleşim yerine daha doğal gaz ulaştırılmasıyla gaza erişimi olan yerleşim yeri sayısının 913’e yükseldiğini belirtti.
96 yere daha ulaştırılacak
Bayraktar, bu yıl sonunda 96 yerleşim yerine daha doğal gaz ulaştırılmış olacağına işaret ederek, 2026 sonu itibarıyla 1053 yerleşim yerinde doğal gaz kullanılacağını kaydetti.Bayraktar, köylerden de doğal gaz talepleri gelmeye başladığına dikkati çekerek, “Bugün itibarıyla oluşturduğumuz doğal gaz ağlarıyla Türkiye nüfusunun yüzde 85’ine ulaşmış durumdayız. Yaklaşık 72,3 milyon vatandaşımızın doğal gaza erişimi var. Halihazırda yaklaşık 232 bin kilometrelik doğal gaz iletim ve dağıtım ağı bulunuyor. Yaklaşık 19,5 milyon konutta şu anda doğal gaz var. Bu konutların 3 milyonu Karadeniz’deki Sakarya Gaz Sahası’nda ürettiğimiz gazı kullanıyor. Bu yılın ilk çeyreğinde 7 milyon metreküplük üretimi 9 milyon metreküpün üzerine çıkartarak daha fazla haneye Karadeniz gazını ulaştıracağız.” dedi.
Venezuela ile stratejik iş birliği
Bakan Bayraktar, Venezuela ile enerji ve madencilik alanında işbirliğini geliştirmek için de somut adımlar atmayı hedeflediklerini bildirdi.Bayraktar, X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Venezuela Başkan Yardımcısı ve Petrol Bakanı Delcy Rodriguez ile İstanbul’da bir araya geldiklerini aktardı.Görüşmede, petrol, doğal gaz ve madencilik alanlarında işbirliği yapılmasına yönelik geçen yıl imzalanan anlaşmalar kapsamında yürütülen çalışmaları ele aldıklarını belirten Bayraktar, “Bu alanlarda bir an önce somut adımlar atma noktasında Sayın Rodriguez ile mutabık kaldık. Hedefimiz, liderlerimiz sayesinde ülkelerimiz arasında son dönemde derinleşen ilişkileri enerji ve madencilik alanında da yapacağımız işbirlikleriyle daha da ileriye taşımak.” dedi.
Pakistan ile enerjide
“dönüştürülebilir” adımlar
Türkiye ile Pakistan arasında da enerji dönüşümü ve madencilik alanında mutabakat zaptı imzalandı
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye ile Pakistan arasında enerji dönüşümü ve madencilik alanlarında mutabakat zaptı imzaladıklarını bildirdi. Bayraktar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif’in başkanlık ettiği Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi’nin 7. Toplantısı’na iştirak ettiklerini aktardı.Ziyaret kapsamında Pakistan Enerji Bakanı Sardar Awais Ahmad Khan Leghari ile enerji dönüşümü ve madencilik alanlarında mutabakat zaptı da imzaladıklarını belirten Bayraktar, “Söz konusu anlaşmalar ile petrol, doğal gaz ve kritik mineraller başta olmak üzere enerji ve madenciliğin birçok alanında iş birlikleri geliştirerek iki ülkenin yakın ilişkilerine katkı sağlamayı hedefliyoruz.” yorumunu yaptı.