Türkiye’de enerji kaynakları yetersizdir, dışa bağımlı durumdadır. Dünyada ise enerji kaynaklarına olan ihtiyaç her geçen gün artmaktadır. Özellikle gelişmekte olan ülkelerde nüfusun artması, sanayileşme ve teknolojik gelişmeler, kaynakların dünyada ciddi şekilde azalmasına ve çevre sorunlarına yol açmaktadır.
Yenilenebilir kaynaklar
Gelişmiş ülkelerde yenilelenebilir enerji kaynaklarından hidrolik, rüzgar, güneş, jeotermal, biyokütle, dalga hidrojen vb. gibi enerji kaynaklarından elektrik üretiminde yoğun bir şekilde çeşitli yollarla yararlanılmaktadır.
Gelişmekte olan ülkeler arasında olan Türkiye’nin artan nüfusu ve büyüyen ekonomisine paralel olarak enerji kaynakları tüketimi büyüyerek devam etmektedir.
Enerjinin yapısı
Enerji yapısı %60-70 oranında dışa bağlı olan ülkemiz bu oranı daha aza indirmek için sınırları içinde fosil enerji kaynakları arama çalışmaları yürütürken, diğer yandan da yenilenebilir enerji projelerinin geliştirilmesi ve kullanımı konusunda çalışmalar yapmaktadır.
Türler çeşitleniyor
Enerji kaynakları yenilenemeyen ve yenilenebilen kaynaklar olarak iki grupta toplanır.Bunlardan yenilenemeyen enerji kaynakları taşkömürü, linyit, petrol ve doğal gazdan oluşan yakıtlardır. Nükleer enerji de yenilenemez enerji kaynakları arasında yer alan bir enerji türüdür.Dünyada yenilenemeyen enerji kaynaklarının kullanımı daha yaygındır. Yenilenemeyen enerji kaynaklarının hem üretimde hem de kullanım sonrasında çevreye büyük ölçüde sorun yaşatmaktadır.
Kendi kaynaklarımıza yönelim
Türkiye’nin ve dünyadaki birçok ülkenin enerji karnesinde yenilenebilir enerji kaynaklarının öneminin giderek arttığı biliniyor. Çevre kirliliğine neden olmayan ve sürdürülebilir olan enerji kaynaklarının tercih edilmesi ile iklim sorununu yavaşlatmak, mücadele edilebilmesi için önemlidir.
Dışa bağımlılık azaltılmalı
Türkiye’de de, yenilenebilir enerji kaynakları kullanımı; ülkenin öz kaynakları ile enerji üretilmesine ve ekonomiye pozitif etkiler sağlamasına yardımcı oluyor. Türkiye’nin enerji karnesi göz önüne alındığında; yenilenebilir kaynakların kullanımının artmasıyla, enerjide dışa bağımlılığı azaltması bekleniyor.
Rasyonel kaynak kullanımı
Türkiye’nin enerji ihtiyacı, ekonomik ilerlemelere bağlı olarak gelişim gösterirken enerji karnesi de, arz talep durumu doğrultusunda şekilleniyor. 2000-2020 yılları arasında, dünya çapında yıllık elektrik enerjisi talebinde ortalama olarak %3 seviyesinde artış yaşanırken; Türkiye’de ortalama %4,5 civarı artış olduğu görüldü. Bu artan talebin, güvenli bir biçimde karşılanabilmesi; enerji politikasının temel önceliği haline geldi. Türkiye’nin enerji karnesinde görüleceği gibi; birincil enerji kaynakları olan doğalgaz, petrol ve kömür, enerji üretiminde en çok kullanılan kaynaklardır.