Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Mersin’de yapımı süren Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde (NGS) ilk reaktörün 2025’te deneme üretimine alınacağını belirtti. Bayraktar, santralin inşaat sahasında düzenlenen “Akkuyu NGS 1. Ünitesi Türbin Tesisi’nin Montajının Tamamlanması Töreni”nde, projede emeği geçenlerin büyük alkışı hak ettiğini söyledi.Santralde tarihi bir günün yaşandığını belirten Bayraktar, “İlk ünitenin türbin şaftını döndürüyoruz. Bu, Türkiye nükleer tarihinin önemli adımlarından, kilometre taşlarından bir tanesi.” dedi.
Kaliteli petrol üretir hale geldik
Bakan Bayraktar,Genel Kurul’daki konuşmasında, “Bugün Türkiye’nin en kaliteli petrolünü üretir hale geldik. Bu sayede çoğunluğu Şırnak’a ait olmak üzere o bölgenin 3 binin üzerinde gencine iş imkanı sağladık.” dedi.Türkiye’nin Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği 29. Taraflar Konferansı’nda nükleeri 3 katına çıkarma deklarasyonuna imza attığını anımsatan Bayraktar, “Şimdi ya bunlar gelişmiş ülke değil ya da muhalefet nükleer enerji konusunu hiç anlamamış.” diye konuştu.
Petrol üretim üssü
Bayraktar, 5. Petrol Endüstrisinde Milli Teknolojiler Konferansı’nın açılış konuşmasında, bir dönem “girilemez” denilen Gabar’ı adeta bir petrol üretim üssü haline dönüştürdüklerini söyledi.
Türkiye’nin en kaliteli petrolünün Gabar’da üretildiğine işaret eden Bayraktar, burada günlük petrol üretiminin 61 bin varilin üzerine çıktığını kaydetti.Bayraktar, TPAO’nun çıkartılan petrol ve doğal gazın yüzde 80’ini ürettiğini anlattı.
“Dost ülkelerde yetkinliğimizi kullanıyoruz”
Bakan Bayraktar, Türkiye’nin petrol ve doğal gaz aramacılığı ve üretimindeki yetkinliğini, sadece Mavi Vatan’da değil farklı coğrafyalardaki dost ve kardeş ülkelerin gelişmesi için de kullandıklarını söyledi.Bayraktar, sözlerini şöyle sürdürdü:”Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın her platformda her daim ortaya koyduğu şekilde eşitsizliği ve sömürüyü ortadan kaldıracak, yoksulluğun önüne geçecek, kalkınmanın anahtarı olacak paylaşılabilir bir enerji modelini ikili ve çok taraflı projelerle hayata geçiriyoruz.”
Petrol piyasasında yeni ekosistem oluşturuldu
Milli Enerji ve Maden Politikası ile üretime yoğunlaşırken diğer yandan bir millileştirme hamlesini de başlattıklarını vurgulayan Bayraktar, petrol endüstrisinde milli teknolojilerin ülke topraklarında filizlenmesini sağlayarak yeni bir ekosistem oluşturduklarını söyledi.Bayraktar, özellikle petrol endüstrisinde kullanılan her türlü cihaz, yazılım, ekipman ve araç gerecin de millileştirilmesi için atılım içine girdiklerine dikkati çekti.