Son yıllarda kayıt dışı hususlarla gündeme gelen ve sayıları 10 binlerle ifade edilen kısa-orta vadeli gayrimenkul kiralama sektöründe yapılması planlanan düzenlemeler kamuoyunun da merakını cezbediyor.
Türkiye’de yerli ve yabancılara yönelik kayıt dışı hizmet veren günlük kiralık konutların sayısı ülke genelinde 10 binlerle ifade ediliyor.Sektör temsilcileri de bu alanda yapılacak düzenlemenin ülke ekonomisi açısından da yasadışılıktan kurtuluşa vesile olacağı kanaatinde.
Yasal önlemler alınabilir
Esenyurt, Beylikdüzü, Küçükçekmece-Halkalı, Bakırköy, Ataşehir ve Kadıköy gibi ilçe ve bölgelerde bu konutların yoğunlaştığını dile getiren İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa, “Bu konutlardan yüksek gelir elde edilmesine rağmen kira vergisi veya KDV ödemesi yapılmıyor. Yüz milyonlarca liralık kayıp olduğunu düşünüyoruz.” dedi.Aşa, yurt dışında otel ve pansiyonlara ciddi alternatif olarak gelişen bu sektörün Türkiye’de kayıt altına alınmasının öneminden bahsederek, “Devletimizin aldığı önlemlerle bu alandaki faaliyet azalsa da hala önemli oranda sürüyor. Bu yüzden özellikle kurumsallaşmayla sistem kayıt altına alınabilir.” değerlendirmesini yaptı.