Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Düzce’nin 1999 sonrasında yapılan iyileştirmeler ve yapılan kentsel dönüşüm çalışmaları, tüm şehirde yapı stokunun yaklaşık yüzde 75’inin depreme karşı güvenli hale getirildiği bir süreçle depremi karşıladığını belirterek bu manada da şu an itibarıyla yıkılan hiçbir bina olmadığını bildirdi.Kurum, Kağıthane Yahya Kemal Mahallesi’nde kentsel dönüşüm kapsamında yenilenen konutların kura çekimi töreninin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.
Toplumsal hareket gerek
Kurum, Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğuna dikkati çekti. Kurum, “Depremle mücadele, terörle mücadele kadar önemlidir. Deprem, ülkemiz için bir milli güvenlik meselesidir. Bu manada da toplumun tüm kesimleriyle birlikte depremle mücadele noktasında topyekun hareket etmek durumundayız. Düzce, 1999 sonrasında yapılan iyileştirmeler, yine burada yapılan kentsel dönüşüm çalışmaları, tüm şehirde yapı stokunun yaklaşık yüzde 75’inin depreme karşı güvenli hale getirildiği bir süreçle depremi karşıladı ve bu manada da yıkılan hiçbir binamız yok, şu an itibarıyla.” diye konuştu.
Ocak ayı itibarıyla teslimat başlıyor
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı yerinde kentsel dönüşüm” sloganıyla ülkenin dört bir yanında riskli yapıları dönüştürdüklerini, şehirleri yeniden imar, inşa ve ihya ettiklerini anlatarak, kentsel dönüşüm çalışmalarının en süratli şekilde devam ettiği şehirlerin başında da İstanbul’un geldiğini belirtti.
Bakan Kurum, bugün yeni yuvaların ve dükkanların kuralarını çekerek hak sahiplerini belirleyeceklerini aktararak, “İnşallah ocak ayı itibarıyla konut ve iş yerlerini kıymetli Yahya Kemal sakinlerine teslim etmeye başlıyoruz” dedi.
Emisyon Ticaret Sistemi yıl sonu hayata geçecek
Kurum, BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 27. Taraflar Konferansı’nda (COP27) bir grup gazetecinin sorularını yanıtladı. Kurum, iklim değişikliği ile mücadele noktasında Emisyon Ticaret Sistemi’ni bu yıl sonu hayata geçireceklerini belirterek, “2023 yılı itibarıyla da Emisyon Ticaret Sistemi uygulamalarına başlayacağız. Borsada işlem görecek, fazla emisyon üretenlerin cezalandırılması şeklinde bir sistem olacak.” dedi.