Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek yönetiminde devreye alınan ekonomi politikaları içte olduğu kadar dışta da ses getirmeye devam ediyor. İstihdamın artırılması, yatırımlara hız verilmesi ve para politikası bağlamında enflasyonla mücadeleye öncelik verilerek sıkı maliye politikalarının uygulamaya geçilmesi piyasalar açısından da ılımlı bir atmosfer oluşturdu.
Moody’s ve Fitch’den “güven” aşılayan değerlendirmeler
Uluslararası Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye’nin kredi notuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, son dönemde geleneksel ekonomi politikalarına dönüşün daha güçlü bir kredi açısından olumlu değerlendirildiğinin sinyalini verdi.
Bir diğer kredi derecelendirme kuruluşu Fitch ise Türkiye’nin kredi notunu teyit etti, not görünümünü yükseltti.Fitch’in olası not yükselmesini sağlayabilecek faktörlere de değinilen kurumsal açıklamada ise mevcut politika normalleştirme ve yeniden dengelenme sürecinin sürdürülebilirliğine olan güvenin artması, bunun sonucunda enflasyonda sürekli bir düşüş de dahil olmak üzere makroekonomik istikrarın iyileşmesinin pozitif etki yapabileceği belirtildi.
Risk priminde tarihi düşüş
Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS), Eylül ayının son haftasında 398 baz puana düşerek 8 Kasım 2021’den bu yana en düşük seviyeye geriledi.Mayısta yapılan genel seçimler sonrası yeni ekonomi yönetiminin “piyasa dostu” tutumuyla düşüş eğiliminde hareket eden Türkiye’nin risk primi, gerilemeye devam ediyor. Türk ekonomisine güvenin göstergesi olan rakamlar aynı zamanda yatırımcıların da takip ettiği bir gösterge ve uluslararası fonlar için de CDS değerlendirmesi önemli bir indikatör.
Türk lirası “geri döndü”
Ülkede seçim atmosferinin bitimi ve yeni ekonomik yönetimin işbaşı yapması ile birlikte uluslararası alanda gözler Türkiye’nin üzerine çevrilirken Türk ekonomi kurmaylarının attığı adımlar da yakından takip ediliyor. Yapılan hamlelerin uluslarası kuruluşların dikkatini çekmesiyle ardı ardına olumlu yorumlar gelmeye başladı. ABD’li finans devi Goldman Sachs, “Türkiye (Türk lirası) oyuna geri döndü” başlıklı raporunu yayımladı. Raporda, “Önden yüklemeli ve kuvvetli faiz ayarlamalarıyla döviz kurunda kısa vadeli baskılar hafifledi ve bu durum, TL’nin yüksek getirisini sürdürmesini sağlayabilir” ifadelerine yer verildi.