Ülkemizde “yastıkaltı” tabir edilen altınların ekonomiye kazandırılmasının önemli olduğunu kaydeden ekonomistler, güvene dayalı bir sisteme “güvenerek” ellerindeki altınları piyasaya kazandıracak olan vatandaşların katkısının önem arzettiğini hatırlattı.İthalata önemli bir katkı sunacağını ve güven unsuru ile birlikte ekonominin canlılık kazanacağına vurgu yapan analistler bazı handikapların da varlığına dikkati çekiyor.
Sisteme ne kadar kazandırılırsa kar
Vatandaşların altını güven aracı olarak gördüğünün altını çizen analistlerin ortak görüşü şöyle: “Türk halkı için altın kavramı önemli. Bir nevi güvence.Sahiplenilen altının günyüzüne çıkarılması kolay değil. Siz ne kadar güven aşılasanız da vatandaş elindeki altınları saklama misyonu olarak görüp uzun süreli bir değer olarak görmekte. Ellerindeki altınları bozdurmak istemeyen önemli bir kitle var. Getirisine çok fazla bakmayan bir kitleyi göz ardı etmek rasyonel olmaz. Ekonomi yönetimi de devreye aldığı uygulamalarla ne kadar güven aşılasa da altına belli bir oranın, bu oran yüzde 10 dahi olsa, kazanç olarak tanımlıyor”
Ne kadar adım atılırsa atılsın
“Yastık altında yaklaşık 5 bin ton altının bulunduğunu ve bunun 300 milyar dolara tekabül ettiğinin dile getirildiğini” hatırlatan uzmanlar “Daha önce de yastık altına yönelik düzenlemeler devreye alındı. Altınların piyasaya kazandırılması yönünde kararlı uygulamalar devreye alındı ama buradan çok fazla iyimser bir tablo beklememek gerek. Sadece Türkiye’de değil Ortadoğu ve Uzak Asya başta olmak üzere altının saklama aracı olduğu gerçeği ile hareket etmek gerekirse, düğünlerde, sünnetlerde ve özel günlerde piyasaya çıkan altınların ekonomiye kazandırılması kolay değil. Bu süreçte bu yastıkaltı altınların yüzde 1 dahi olsa piyasaya çekilmesi başarı olarak görülmeli” görüşünü dile getirdi.
Ne olursa olsun altına “dokunmama” geleneği
Bazı altın uzmanları isi şu kanaatte: “Ülkemizde vatandaşlar altını saklama aracı olarak görürken uzun süreli bir yatırım aracı olan altını “babadan oğula” mantığıyla da saklamakta. Büyükşehirlerde vatandaşlar ekonomik durumları ölçüsünde ellerindekini bozdurmak durumunda kalıyor ama Anadolu’da vatandaşlar maddi durumları ne kadar kötü olursa olsun bu altınlara dokunmama yönünde davranış sergilemekteler”