Altının ons fiyatı, artan jeopolitik riskler ve Fed’in faiz indirim döngüsünün yanı sıra, merkez bankalarının alımlarıyla 2024’te rekor kırarken, başlıca güvenli liman varlıklardan olan altına talebin 2025’te de güçlü kalması bekleniyor. Altın, bu yıl emtialar arasında en iyi performans gösterenler arasında yer aldı.
Yıllık bazda rekor kırdı
Altının ons fiyatı geçen yılı 2.062 dolardan tamamlarken, 25 Aralık itibarıyla 2.620 dolara çıkarak yıl başından bu yana yaklaşık yüzde 27 artış kaydetti. Söz konusu performans (bu fiyatlar dahilinde) altının ons fiyatında 2010’dan bu yana en iyi getiriye işaret etti. Altın fiyatları yıllık bazda 40 kez rekor kırarken, yılın üçüncü çeyreğinde toplam altın talebi ilk kez 100 milyar doları aştı. Ekimde 2 bin 790 dolarla tüm zamanların en yüksek seviyesini gören ons altın, söz konusu ayı yüzde 4,15 değer kazancı ile 2 bin 743 dolardan tamamladı.
Güvenli liman arayışı
Devam eden Rusya-Ukrayna savaşının yanı sıra, İsrail’in Filistin’deki saldırıları ve İran’la yaşanan gerginlik nedeniyle dünyada güvenli liman olarak görülen altına yönelik talebin artmasına neden oluyor.ABD’de kasımda düzenlenen başkanlık seçimleri öncesinde artan siyasi belirsizlikler yine altın fiyatını yukarı taşıyan bir unsur olarak ön plana çıkarken, Fed’in faiz indirim döngüsüne başlaması, Asya’daki güçlü talep ve merkez bankası alımları da altın fiyatını yıl boyunca yukarı yönlü destekledi.
Talebi tetikleyen unsurlar öne çıktı
Ekonomik belirsizlikler, piyasalardaki dalgalanmalarda veya jeopolitik risklerin arttığı dönemlerde değerini koruması veya artırmasıyla bilinen altın, bu nedenle çoğu yatırımcı tarafından güvenli liman şeklinde adlandırılıyor.Şubat 2022’den bu yana devam eden Rusya-Ukrayna savaşında tansiyon karşılıklı yeni füze sistemlerinin kullanılmasıyla artarken, İsrail’in Gazze Şeridi ve Lübnan’da gerçekleştirdiği saldırılar da belirsizliklere katkıda bulunarak altın talebini artırdı.ABD’de trump’ın atacağı adımlar ve Fed’in yaklaşımı altın fiyatında baz alınacak.