Türkiye özellikle yüksek enflasyon ve hayat pahalılığı ile ilgili adımlarına hız vermeye gayret ederken bir taraftan da kamu disiplininin sağlanması noktasında güven tesis edecek adımlar atmakta kararlı.Sıkı para politikasını devam ettirmeye devam eden ekonomi yönetimi içte ve dışta verdiği güvenle bu süreci perçinlemenin gayretinde.
Kurumların güveni önemli gösterge
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomik açıdan uluslararası kurum ve kuruluşlarla sıkı temas içerisinde bulunuyor. Gerek Amerika gerekse Avrupalı finansal kuruluşların temsilcilerini ağırlayarak ya da ziyaretler gerçekleştirerekr finansal açıdan yeni bir yol haritası çizmekle birlikte güven tesis edici adımların ekonomik yansımaların da tetikleyicisi olacağı kanaatinde. Şimşek özellikle Suudi Arabistan ziyaretinin ardından yaptığı açıklamada “uygulamaya koyduğumuz ekonomi programı sayesinde Türkiye’ye yönelik dış kaynak akışı güçlü şekilde devam ediyor.” yorumunu yaptı.
“Kalkınma önceliklerimizle uyumlu”
Şimşek, “Strateji kapsamında sağlanacak finansman eğitim, sağlık, ulaştırma, finans, tarım, sanayi, enerji, altyapı gibi birçok sektördeki faaliyetin desteklenmesi amacıyla kullanılacak.” diyerek, ” İslam Kalkınma Bankası, Uluslararası Ticaret Finansmanı İslami Kurumu Özel Sektörün Geliştirilmesi İslami Kurumu ve İslam Ülkeleri Arası İhracat ve Yatırım Sigortası Kurumunu (ICIEC) kapsıyor. 6,3 milyar dolarlık tutarın 2 milyar dolarının İKB’den, 900 milyon dolarının ITFC’den, 300 milyon dolarının ICD’den ve 3,1 milyar dolarının ICIEC’ten sağlanması öngörülüyor.” değerlendirmesini yaptı.
Dünya Bankası’nın ardından
İKB’den de programa destek
Dünya Bankası da Türkiye’ye aktardığı kaynak tutarını, Orta Vadeli Program’ın açıklanmasının ardından devam eden 17 milyar dolarlık programa 18 milyar dolar daha ilave ederek 35 milyar dolara yükseltme kararı almıştı. Bankanın, ilk 3 yıl içinde Türkiye’ye ilave 18 milyar dolarlık finansman sağlayacağı Ülke İşbirliği Çerçevesi Programı kısa süre önce Bankanın İcra Direktörleri Kurulunda görüşülerek yürürlüğe girmişti.
Dünya Bankasının ardından bu kez İKB Grubunun Ülke Stratejisi’nin kabul edilmesi, Türkiye’nin ekonomi programına duyulan destek ve güvenin göstergesi olarak değerlendiriliyor.