Uluslararası Helal Turizm Derneği (IHATO) Başkanı Yusuf Gerçeker,Türkiye’nin helal turizm pazarında dünyada öncü ülkelerden biri olduğunu söyledi. Türkiye’de tatil beldelerinde bu alanda faaliyet gösteren 85 tatil oteli olduğunu belirten Gerçeker, termal ve şehir otellerinin de dahil edilmesiyle bu sayının 500’e ulaştığını tahmin ettiklerini bildirdi.
Helal belgesi alma metodu
Gerçeker, Kültür ve Turizm Bakanlığınca bu konseptteki otellerin “İslami otel, alkolsüz aile oteli, Müslüman dostu otel” gibi özel tanımlaması yapılmadığı için kesin sayıyı bilmediklerine işaret ederek, bu tür otelleri daha çok “alkolsüz aile oteli” olarak lanse ettiklerini dile getirdi. Gerçeker, pek çok firmanın parayla “helal belgesi” verdiğini iddia ederek, şu değerlendirmede bulundu:
“Parayı veren almamalı”
“Parası olanın ‘helal belgesi’ alması doğru değil. Bu işin bir akreditasyon kuruluşu öncülüğünde gerçekleşmesi lazım. Helal belgesi veren kurumlar bu belgeyi vermek için yeterli mi? Turizm tarafında da helal turizm belgesi alan oteller oldu ama bunların güvenilirliği hep tartışılıyor, bunlar akredite kuruluş değildi. HAK sayesinde bu standartları yakalayabilenler sertifika alacak. Bu da bu konseptteki otellerin hizmet kalitesi ve misafir memnuniyetini artırarak pazardaki gücümüzü artıracak.” dedi
Tanıtım aşaması büyük önem taşıyor
Pek çok ülke vatandaşının sertifika konusunda çok hassas olduğunu ve belge sorduğunu vurgulayan Gerçeker, “Ülkemizde zaten helal turizm yapılıyor ancak bu belgeye sahip olunması ve bunun tanıtılması önem taşıyor. Aynı sağlık turizminde olduğu gibi helal turizm alanında da devlet eliyle tanıtım yapılmalı. Otellerin bunu tek başına tanıtmalarına imkan yok. Belgelendirme süreçleri tamamlandığında ilgili bakanlıkların desteğiyle bu konseptin tanıtılmasını bekliyoruz.” dedi.