Jeopolitik riskler, arza yönelik endişelerin hakim olması, kuraklık ve küresel çapta gıdaya erişime dair sıkıntıların devam ettiği bir ortamda Türkiye’nin tarım ürünlerine talep artışı sürüyor. Üretim ve ihracata öncelik veren ekonomi politikaları da Türkiye’nin tarım ihracatına katkıda bulundu.
Dünyada rekabetçi konumdayız
Tarım sektörü temsilcilerinin hem kaliteyi koruyup hem de verimi artırmaları da ürünlerin dünya çapında talep görmesini sağladı. Lisanslı depoculukta nitelikli yatırım kapasitesinin artması ise tarım sektörünü dış satımda dünyada rekabetçi hale getiren unsurlar arasında yer aldı.
Fındık, kayısı, kiraz ve incirde lideriz
Türkiye’nin tarım ihracatı 2023’te bir önceki yıla göre yüzde 2,8 artışla 35 milyar 164 milyon 253 bin dolara yükselerek rekor seviyeye ulaştı. Orta Vadeli Plan’da (OVP) 2024 için 267 milyar dolarlık mal ihracatı öngörülürken tarımın ağırlığı da bu süreçte ön planda yer alacak. Tarımsal verimlilik artışı destekli özellikle fındık, kiraz, incir ve kayısı üretim ve ihracatında Türkiye dünyada lider konumda bulunuyor.
Hangi ürünlerde birinciyiz?
Türkiye ayva ve keçiboynuzu üretiminde de dünya birincisi. Kavun, karpuz, hıyar, pırasa, zeytin, mandarin ve elma üretiminde dünya ikincisi. Çilek, nohut ve domates üretiminde dünya üçüncüsü. Kestane, ceviz, armut ve mercimek üretiminde dünya dördüncüsü. 2024 yılının ilk dört ayında Türkiye’nin domates ihracatı yaklaşık 217 bin ton olarak gerçekleşti.
Bakanlık maddi desteği sürdürüyor
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 2023’te 63,4 milyar lira tarımsal destekleme ödemesini üreticilerin hesaplarına aktardıklarını söylerken 2024 yılı için de bu desteklerin devam ettirileceğine dikkati çekmişti. Bu yılın ilk 5 ayında yapılan ithalatta ilk sırayı 839,4 milyon dolar ile buğday aldı. Rusya ve Ukrayna, buğdayın en fazla ithal edildiği ilk iki ülke olmayı sürdürdü. Bu dönemde, Rusya’dan 641,5 milyon dolar, Ukrayna’dan 172,3 milyon dolar tutarında buğday ithalatı yapıldı. Bu iki ülkenin toplam buğday ithalatındaki payı yaklaşık yüzde 96,9 oldu. Aynı dönemde 9,6 milyon dolar buğday ithalatıyla Moldova üçüncü sırada yer aldı.