“Bir otomobilden fazlası” vizyonuyla Türk pazarına sunulması beklenen Togg ülke içinde heyecana neden oldu. Banttan indikten sonra seri üretim süreciyle birlikte tüketiciyle buluşması beklenen “Akıllı cihaz”a büyük bir talep var. Vatandaşların en çok merak ettiği konu ise araca hangi fiyattan, nasıl ve ne zaman sahip olunabileceği….
Fiyatı şubatta belli olacak
Togg Üst Yöneticisi Gürcan Karakaş başta basın mensupları olmak üzere aracın üretim ve satış sürecine dair yetkililere ve vatandaşlara bilgi vermeyi sürdürüyor. Togg’un fiyatı şubat ayında açıklanacak. İleri teknolojiye sahip bir akıllı cihaz olarak yola çıkacak Togg, içten yanmalılar dahil kendi sınıfındaki araçlarla rekabet edecek bir fiyata sahip olacak. Tüm ön siparişler Şubat 2023 itibarıyla alınmaya başlanacak. İlk yıl 20 bin adet üretim olacak. Siparişler bireysel kullanıcılar öncelikli olmak üzere alınacak ve 2023 yılı boyunca teslim edilecek. İlk akıllı cihazın mart sonunda trafiğe çıkmasının ardından, ortalama 18 ay sonra Avrupa pazarına giriş yapılacak. Sedan model akıllı cihaz 2025 yılının ilk yarısında piyasada olacak.
2035’e kadar 30 bin adet satılacak
Togg’un 2030 sonu itibarıyla 1 milyon üretim hedefinin bulunduğunu anlatan Karakaş, kamuya 2035 yılına kadar 30 bin Togg satılacağını aktardı.Togg’un milli bir proje olduğunu vurgulayan Karakaş, “Fikri ve sınai mülkiyet hakları yüzde 100 Türkiye’ye ait olan ve bu bakış açısıyla da doğal olarak yüzde yüz yerli bir proje. Günümüzde yerliliği kullandığınız parça sayıları değil, mülkiyet hakları belirliyor. Togg, ilk akıllı cihazı C-SUV için tedarikçilerinin yüzde 75’ini Türkiye’den sağladı. Bu oran değer olarak bakıldığında yüzde 51’e karşılık geliyor. Togg’un hedefi gelecek üç yıl içinde yüzde 68’lik bir yerlilik oranına ulaşmak.” dedi.
Şarj ve batarya durumu merak konusu
Akıllı cihaz’ın arkadan itişli (159.9 kw) ve dört çeker (320 kw) olmak üzere 2 farklı versiyonu var. Menzil opsiyonlarının ise “300 ve 500+ kilometre”. 81 ilde 600’ün üzerinde lokasyonda 1000 yüksek performanslı şarj cihazı kurulacak.Şarj kapasiteleri 180 kw ve 300 kw olan cihazlarla hizmet verecek. Şarj cihazları trafik yoğunluğu yüksek güzergahlarda 25 kilometrekarede, az yoğunlukta bölgelerde 50 kilometrekarede bir kurulacak. Yüksek hızlı şarj cihazlarıyla bir bataryanın doluluk ortalama 25 dakika içinde yüzde 20 doluluk oranından yüzde 80 doluluk oranına ulaşabilecek.