Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Malatyalı İş İnsanları Derneği’nin İstanbul’da düzenlenen geleneksel aylık toplantısında konuştu. “Ülkemizde Ticaretin Geleceği ve İş Dünyasında Yeni Fırsatlar” başlıklı konuşma gerçekleştirdi. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, zirai don sonrası hasar tespit çalışmalarının sürdüğünü belirterek, “Çiftçilerimizin yanında yer alacağız ve hasar tespitlerden sonra zarar ve maliyetler noktasında hükümet olarak çiftçilerimiz için gerekeni bugüne kadar yaptığımız gibi yapacağız.” dedi.
Türkiye’nin büyümesi revize edildi
Bakan Bolat, Türkiye’nin Kovid-19 döneminde dahi büyümeye devam ettiğini belirterek, son 20 yılda yakalanan yıllık ve ortalama büyüme oranlarına ilişkin rakamlar paylaştı.Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) Türkiye ekonomisi için bu yıla ilişkin büyüme tahminini yukarı yönlü revize ettiğinin altını çizen Bolat, Türkiye’nin depremler, çevresindeki savaşlar, yüksek enerji fiyatları, Kovid-19 ve global ticaretteki dalgalanmalar gibi ulusal ve küresel olumsuzluklara rağmen çok iyi bir performans gösterdiğini anlattı.
Deprem için kararlı adımlar atılıyor
Bolat, “Deprem bölgesinde iki yıl gibi kısa sürede 201 bin konut, köy evi ve iş yeri teslim edildi. Bu yıl sonuna kadar 453 bine tamamlanacak. Altyapı ve üstyapı işleri kalırsa onlar da 2026’ya tamamlanacak.” diye konuştu.
ABD Başkanı Donald Trump tarafından açıklanan gümrük tarifelerinin altını çizen Bolat, artık yıllık veya aylık değil günlük politikalar üretmek zorunda olduklarını, tüm faktörleri dikkate alarak bir dış ticaret süreci yönettiklerini söyledi.
“Suriye ile ticaret artacak”
Ticaret Bakanı Bolat, Suriye ziyaretine ilişkin değerlendirmede bulunarak şunları kaydetti: “Suriye’de yapılacak çok iş var. İnsanlar vakur ve onurlu. Onca yaşadıkları zulümden sonra hayata tutunmaya çalışıyorlar. Suriye ile ticareti, yatırımları artırmaya gayret ediyoruz. Enerji, altyapı, organize sanayi bölgeleri, kara yolu, demir yolu, köprüler, hava limanları yapımı ve onarımı ile deniz limanları işletmesi gibi yapılacak çok şey var. İlk yapılacak şey Suriye’ye yönelik ambargonun kaldırılması. Bunun için de Türkiye olarak gayret gösteriyoruz.”
Japonya ile ticari
adımlar sıklaşıyor
Bolat, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Tokyo’daki görüşmelerine ilişkin bilgi verdi.
Bakan Bolat, Japonya Arazi, Altyapı, Ulaştırma ve Turizm Bakanı Nakano Hiromasa ile görüşmesinde ulaştırma, altyapı ve üçüncü ülkelerde yürütülen projelerde işbirliğini, karşılıklı güven, uzun vadeli ortaklık vizyonu ve sürdürülebilir kalkınma hedefleri temelinde derinleştirme yönündeki kararlılıkları yeniden teyit ettiklerini bildirdi.
Bolat, Japon şirketlerini yüksek hızlı tren ve akıllı mobilite sistemleri, kentsel ulaşım altyapısı ve sismik dayanıklılık projeleri, temiz enerjiye dayalı altyapı yatırımları, üçüncü ülkelerde ortak müteahhitlik ve yeniden inşa faaliyetleri gibi Türkiye’nin stratejik alanlarda sunduğu geniş yatırım ve ortaklık fırsatlarını değerlendirmeye davet ettiklerini kaydetti.