Tarım ve Orman Bakanlığı, Kurban Bayramı öncesi kurban kesimi ve hareketliliklerinde uyulması gereken usul ve esasları tespit etti. Kurban Bayramı nedeniyle hayvan hareketlerinde önemli bir artış olacağından, bulaşıcı ve salgın hayvan hastalıklarına karşı yürütülmekte olan mücadelede istenen sonucun alınabilmesi, kaçak hayvan hareketlerinin engellenmesi, özellikle şap hastalığının yurt içi hayvan hareketlerine bağlı olarak yayılmasının önlenmesi kapsamında uyulması gereken kurallar belirlendi.
Kurallara uymayana yasal işlem
Mükellefiyetleri yerine getirmeyenler ile yasak ve kısıtlamalara uymayanlar hakkında 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu hükümleri kapsamında işlem yapılacak.
Kurbanlık hayvan satış yerleri ve iller arası hayvan sevkleri ile muhtemel bir hastalığın bulaşması ve yayılmasının önlenmesi amacıyla alınması gereken tedbirler ve uyulması gereken kurallar da sıralandı.
Nakil öncesi dezenfekte
Menşelerinde salgın veya bulaşıcı hayvan hastalığı bulunan, kayıt altına alınmamış, küpesiz ve yanlarında sığır cinsi hayvanlar için pasaport, koyun ve keçi türü hayvanlar için nakil belgesi bulunmayan hayvanların sevklerine, alınıp satılmalarına ve kesilmelerine hiçbir surette izin verilmeyecek. Kurbanlık hayvanların taşınmasında kullanılacak araçlar, nakil öncesi ve sonrasında temizlenerek dezenfekte edilecek.
Cadde ve sokaklara kesim düzenlemesi
Gereksiz aşırı yükleme olmayacak. Veteriner sağlık raporu şart. Hayvan satış yerlerinde bulaşıcı, hastalık görüldüğünde il,ilçe müdürlüklerine bildirecek. Cadde, sokak ve park gibi kamu alanlarında kurbanlık hayvan kesimine izin yok. Kesimhanelerde kesilen kurbanlık sığır cinsi hayvanlar ile koyun ve keçilerin kulak küpeleri usul ve esaslar gereğince imha edilecek. Gebe veya damızlık niteliği taşıyan dişi hayvanların kurbanlık hayvan satış yerlerine girişlerine ve kurbanlık olarak kesimlerine izin verilmeyecek.