Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Orhan Aydın, “Enflasyonla mücadelede klasik yöntemlerin dışında sektörel bazda mikroekonomik politikaların devreye alınması ve piyasalarda oluşan fiyatlandırma davranışlarındaki bozukluklara da bir an önce çeki düzen verilmesi gerekiyor.”dedi.
Bahar ayının etkisi
ASKON’dan yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Aydın, genel anlamda bahar ayının gelmesi ile birlikte enflasyonda gerileme beklentisi içinde olduklarını, Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) nisan ayına ilişkin açıklamış olduğu verilerin ise tahminlerinin üzerinde olduğunun altını çizdi.Aydın, “Bu veriler içerisinde yüzde 89,10 yıllık artış kaydeden gıda ve alkolsüz içecekler bizi daha da çok şaşırttı. Nisandaki verilerde elbette ramazan ayının da tesiri olmuştur diyebiliriz, lakin genel itibarıyla özellikle gıdadaki artışların fiyatlandırma davranışlarındaki bozulmadan kaynaklandığını söyleyebiliriz” değerlendirmesinde bulundu.
Artışlardaki keyfilik
ASKON Başkanı Aydın sözlerine şöyle devam etti:” Bunu enflasyon sepetine baktığımızda rahatlıkla gözlemleyebiliyoruz. Arzın ve talebin yüksek olduğu bir dönemde yüzde 69,30 kuru soğan, yüzde 45 kıvırcık, yüze 42,6 domateste artış oldu.Bu net bir şekilde bu artışlarda keyfiliğin olduğunu göstermektedir. 6-7 TL’ye maliyeti olan domates 25-30 TL’ye alıcı ile buluşuyor. Bayramdan sonra hallerde aynı ürünlerin fiyatlarının nisan ayına oranla düşmüş olduğunu göreceğiz”
Klasik yöntem dışına çıkılmalı
ASKON Genel Başkanı Orhan Aydın şunlara dikkati çekti: “Vatandaşlarımızı gıda enflasyonu ve fiyatlandırma davranışlarındaki bozukluklara ezdirmemek adına hükümetimizin özellikle gıda noktasında klasik yöntemler dışında sektörel bazda mikroekonomik politikaları devreye alarak piyasalarda oluşan fiyatlandırma davranışlarındaki bozukluklara bir an önce çeki düzen vermesi gerek.”