Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ulusal İstihdam Stratejisi Tanıtım Toplantısı’nda İŞKUR Gençlik Programını duyurdu. Üniversite öğrencilerine destek sağlamayı amaçlayan program, gençlerin eğitimine devam ederken aynı zamanda kendilerini geliştirmelerine yardımcı olacak.İŞKUR Gençlik Programı kapsamında, öğrencilere ayda 5 gün katılım için 5.415 TL, 14 gün katılım için 15.162 TL ödeme yapılacak.Erdoğan, “İŞKUR gençlik programını devreye alıyoruz. Gençler eğitimini sürdürürken kendilerini geliştirecek birçok alanda bu programa dahil olabilecek. Programda toplam 1 milyon öğrencinin istifade etmesini hedefliyoruz.” dedi.
Öğrencilere maddi destek imkanı
Program her üniversitenin kendi öğrencisine haftalık azami 3 güne kadar katılım sağlayacak. Günlük 1.083 ödeme ile 14 gün katılacak öğrencilere 15 bin lira destek verilecek.Katılımcıların kısa vadeli sigorta primlerini devlet karşılayacak. Bu yıl 200 bin, toplamda 1 milyon öğrenci yararlanacak.Program, öğrencilerin kendi alanlarında deneyim kazanmalarını sağlayacak. Öğrenciler, belirlenen sektörlerde çalışma imkanı bulacak ve bu süreçte devletten maddi destek alacak.
Hangi şartlar gerekiyor?
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,Üniversite öğrencisi olmak,İŞKUR’a kayıtlı olmak gerekiyor.18-25 yaş aralığını kapsaması bekleniyor.Programa İŞKUR’un resmi internet sitesi üzerinden online olarak yapılabilecek. Ayrıca, İŞKUR il ve ilçe müdürlüklerinden de başvuru imkanı olacak.
İŞKUR Gençlik Programı nerelerde yapılacak?
İŞKUR Gençlik Programı yalnızca kamu üniversiteleriyle düzenlenebilecek.Ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri,Örgün öğretimde eğitim görenler,
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları katılım sağlayacak.Açık öğretim ve uzaktan eğitim öğrencileri programa katılamayacak.Öğrenciler kendi üniversiteleri dışında katılamayacak.
Hangi faaliyetleri kapsıyor?
Sürdürülebilir kampüs çalışmaları (ağaçlandırma, geri dönüşüm, enerji verimliliği)
Kampüs altyapı ve bakım çalışmaları (engelsiz kampüs uygulamaları, güvenlik sistemleri)
Sosyal ve kültürel etkinlikler (spor, sanat, öğrenci kulüpleri) Akademik ve idari destek faaliyetleri (kütüphane hizmetleri, laboratuvar desteği) Toplumsal hizmet ve iş birliği projeleri Öğrenci gelişim ve uyum faaliyetleri (akran danışmanlığı, kariyer rehberliği)
Dijital dönüşüm ve inovasyon projeleri,Girişimcilik ekosistemi faaliyetleri (kuluçka merkezi, teknoloji transfer ofisi) Finansal okuryazarlık, CV hazırlama ve mülakat teknikleri,İş gücü piyasasına yönelik temel beceriler.
Hane geliri aranacak
Haftada en fazla 3 gün, günlük 7,5 saat sürebilecek. Katılımcılar, günlük 1.083 TL cep harçlığı alacak. Genel sağlık sigortası ve iş kazası-meslek hastalığı primleri devlet tarafından karşılanacak. Başvuran öğrencinin bulunduğu hanenin geliri net asgari ücretin 3 katını aşarsa, o hanede yaşayan kişiler programa katılamaz.Sigortalılık Durumu: Program süresince başka bir işte sigortalı çalışmak mümkün. Başvurular İŞKUR’un resmi internet sitesi ve İŞKUR il/ilçe müdürlükleri üzerinden gerçekleştirilecek.