Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Son dönemde güneş enerjisinde artan yatırımla birlikte güneşte toplam kurulu gücümüz 10 bin megavat sınırını aşmış oldu. 10 yılda 10 bin megavata ulaştık.” dedi.
Eskişehir İş Dünyası Yeşil Dönüşüm Teşvik ve Hibeleri Bilgilendirme Toplantısı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) işbirliğiyle Özel Eskişehir OSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.Bakan Dönmez, buradaki konuşmasında, daha önce “enerji sektörü” denildiğinde akla petrol, kömür ve doğal gazın geldiğini ancak artık fotovoltaik, batarya ve elektrolizörün gelmeye başladığını söyledi.
Üretimimiz iki kart artırılacak
Dönmez, “Şimdi artık kendi gazımızı üretmeye başlayacağız. Petrolde de benzer bir durumla karşı karşıyayız. Yeni keşiflerle birlikte inşallah petrol üretimimiz de önümüzdeki birkaç yıl içerisinde en az 2 kat artmış olacak.” dedi.Dönmez, Eskişehir Valiliğinin himayesinde İl Milli Eğitim Müdürlüğünce sürdürülebilir eğitim alanları olarak nitelendirilen bahçe ve koridorların tasarımında farkındalık oluşturan okulları ödüllendirmek amacıyla Anadolu Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi’nde yapılan “Okulum Bir İnci Projesi Ödül Töreni”ne katıldı.
Şimdi kendimiz üretiyoruz
Doğal gaz keşfiyle gelecek nesillere büyük bir varlık bıraktıklarına işaret eden Dönmez, şunları kaydetti:
“Orada 35 yıl sadece konutlarımıza yetecek kadar gazımız var. Bizim gençliğimizde tabii doğal gaz zaten yoktu. Gelmeye başlayınca da sadece bazı büyükşehirlerde, merkezi mahallelerde kullanılan çağdaş bir yakıttı. Bugün ülke genelinde nüfusumuzun neredeyse yüzde 80’i doğal gaza erişir hale gelmiş. Bir zayıf yanımız vardı. Maalesef ithal edildi. Şimdi artık kendi gazımızı üretmeye başlayacağız. Petrolde de benzer bir durumla karşı karşıyayız. Yeni keşiflerle birlikte inşallah petrol üretimimiz de önümüzdeki birkaç yıl içerisinde en az 2 kat artmış olacak.”
Türkiye’nin enerjisini değerlendirme vakti
Dönmez,Eskişehir’deki temaslarında şunlara vurgu yaptı: “Yine Kırka’da lityum üreten pilot tesisimizi açmıştık. Bu yıl içinde inşallah endüstriyel tesisimizin temelini de atacağız. Yıllık yaklaşık 600 tonluk bu tesis üretime geçtiğinde ithalatımızın yarı yarıya azalmasını sağlayacak. Biz ağırlık olarak pil üretiminde kullanmak üzere yılda 1200 ton civarında bir lityum ithalatı yapıyoruz. Başka bir ifadeyle Türkiye’nin enerjisini Eskişehir’de depolayacağız inşallah.” dedi.