2023 metrelik orta açıklığıyla dünyanın en uzun orta açıklıklı asma köprüsü olan 1915Çanakkale Köprüsü ile Malkara-Çanakkale Otoyolu, planlanandan 18 ay önce tamamlanarak 18 Mart tarihinde hizmete açıldı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) idaresinde Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle DL E&C, Limak, SK ecoplant ve Yapı Merkezi ortaklığınca yapılan köprü Malkara-Çanakkale Otoyolu yeni yatırımlara, üretime, bölgesel kalkınmaya da katkı sağlayacak.
Dünyanın en yüksek kuleli asma köprüsü
Köprü, 2023 metrelik orta açıklığıyla dünyanın en uzun orta açıklıklı asma köprüsü ve 334 metre tepe noktasıyla dünyanın en yüksek kuleli asma köprüsü unvanına sahip.
İki kıta arasındaki geçişi 6 dakikaya indiren 1915Çanakkale Köprüsü, planlanan diğer otoyollar ile Batı Anadolu ile Avrupa ülkeleri arasında doğrudan bağlantı sağlayacak.
30 bin kişi ve 6 bin personel rol aldı
Projenin ortaklarından Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir, “4 yıllık rekor yapım süresinde 15 farklı ülkeden yaklaşık 30 bin kişi ve projemizin en kalabalık döneminde ise şantiyelerimizde 6 bin personelimiz ile gece-gündüz çalışarak bu projeyi tamamladık.” dedi. Yapı Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Başar Arıoğlu, “Proje için 3 milyar Avro’dan fazla yatırım yaptık ve finansmanı için 10 farklı ülkeden toplam 25 banka ve finans kuruluşundan kredi sağladık” yorumunu yaptı
En gelişmiş mühendislik teknolojisi
Projenin Güney Koreli iki ortağından DL E&C inşaat işlerinden sorumlu Başkan Yardımcısı Young Jin Woo “1915Çanakkale Köprüsü, tasarımı, mühendisliği ve üstün teknik özellikleriyle, uluslararası inşaat dünyasından ve inşaat sektörünün referans yayınlarından büyük ilgi gördü” dedi.Projenin Güney Koreli diğer ortağı SK ecoplant Eurasia Bölgesi Genel Müdürü ve Kıdemli Başkan Yardımcısı Seung Soo Lee de en gelişmiş mühendislik teknolojilerini kullandıklarını hatırlattı.