Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, depremden etkilenen illerde esnaf için geçici iş yerlerinin kurulacağını belirterek, “Yeni Malatya’yı en güvenli, en sağlam, en yeşil haliyle çocuklarımıza, gelecek nesillerimize inşa edeceğiz.” dedi. Kurum, Malatya ve diğer illerdeki hasar tespit çalışmalarının eş zamanlı olarak 7 bin personelle yürütüldüğünü ve Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen illerde hasar tespitinin bugün itibarıyla Türkiye genelinde yüzde 80 seviyesine geldiğini belirterek, birkaç gün içerisinde tamamlanacağını bildirdi.
11 ilimiz için seferber olduk
Ekiplerin enkaz altından “Bir kişiyi daha acaba canlı kurtarabilir miyiz?” anlayışıyla, yemeden, içmeden uyumadan elindeki imkanları seferber ederek çalıştığını aktaran Kurum, “Her şeyi dört dörtlük yaptık diyemeyiz ama şuna ben şahidim ki her saat, her dakika üstüne koya koya, devletimizin bütün imkanlarını 11 ilimiz için seferber ettik.” dedi.
1999’dan önce inşa edilenler ağırlıkta
Kahramanmaraş depreminde 1999’dan önce inşa edilmiş binaların oranlarına ilişkin bilgi veren Kurum, şunları kaydetti:”Adana’da bu oran yüzde 96,7 yıkılan binalar, yapı denetim hizmeti almamış, Adıyaman’da yüzde 96,2 1999 öncesi yapılmış. Gaziantep’te yüzde 96,7, Hatay’da yüzde 97,7, Kahramanmaraş’ta yüzde 96,2, Malatya’da yüzde 98,6, Osmaniye’de yüzde 98,6 yapı denetim hizmeti almamış binaların yıkılma oranı. Yani 1999 öncesi yapılan yapılar, binada oturan vatandaşlarımız için bir tehdit ki envantere baktığınızda bina sayısı olarak da ciddi bir sayı var.”
Yeni yapılarda yüzde 2
Yeni yapılan binalar içinde de ağır hasarlılar bulunduğunu ancak yıkılanların oranının yüzde 2 olduğunu anlatan Kurum, ancak bu binaların görevini yaptığını, yapı denetiminden geçtiğini ve o binalarda vatandaşların hayatını kaybetmediklerini bildirdi.Kurum,”Buradaki veriler bize şunu gösteriyor; 1999 öncesi yapılan yapıların yüzde 98’inin yıkıldığını net bir şekilde gösteriyor. Toplam 2 milyon 535 bin yapının tespiti yapılmış. 1999 öncesi inşa edilen yapı 1 milyon 191 bin. Yani yüzde 48’i 1999 öncesi yapılmış. Bu da ne demek? Yüzde 52’si de bizim getirmiş olduğumuz yapı denetim sistemiyle, deprem yönetmeliğiyle, biliyorsunuz 1999 sonrası yapı denetim sistemini, yeni deprem yönetmeliklerini hayata geçirdik”
Üç aşamalı şehirleşme modelleri kuruluyor
Deprem bölgesinde üç aşamalı şehirleşme modelleri olacağını belirten Kurum, şehrin belirledikleri, güvenli, sağlam alanlarında konteyner kentleri kurduktan sonra yürüteceklerini söyledi.Kurum, “TOKİ, Emlak Konut Genel Müdürlüğü eliyle vatandaşımızın geçici barınma ihtiyacını karşılamak amacıyla gece gündüz 24 saat esasıyla arkadaşlarımız çalışıyorlar ve bir gün önce, bir saat önce vatandaşlarımıza bu alanları teslim etmenin gayretiyle motivasyonuyla yapıyoruz” dedi.