Borsa İstanbul AŞ Genel Müdürü Korkmaz Ergun, “Sermaye piyasalarının ve borsaların aslında temel fonksiyonlarından biri reel sektörü ne kadar finanse edebilmesi ile ilgili gösterdiği gayret ve çabadır.” dedi. Finansın Geleceği Zirvesi’nde konuşan Ergun, iş yapma modellerini son 4 yılda değiştirdiklerinin altını çizdi.Ergun, “Şirketlerimize sadece başvuru yaptıktan sonraki süreçte onları değerlendiren, inceleyen bir borç olmaktan daha çok şirketlerimizden başvurudan önceki süreçte de destek veren bir borsa durumuna geldik.” dedi.
Şirketlere destek veriyoruz
Ergun, şunları kaydetti: “Şirketler genelde karar aşamasında ve hazırlık aşamasında başvurudan önce karar aşamasında kendileriyle baş başa kalırlar veya bir aracı kumuna yollarına devam ederler. İşte bu aşamada karar aşamasına biz şirketlere birebir destek veriyoruz. Bunu ilk önce şirketlerimizi ziyaretlerle başladık. Yaklaşık 15 farklı ilde 200 aşkın büyük sanayi şirketlerimizi tek tek ziyaret ederek onları borsamıza davet ettik. Hem karar aşamasında hem hazırlık aşamasında talep eden şirketlerimizde zoom toplantıları yaparak onların hazırlıklarına destek vermeye çalıştık. Çünkü şirketler haklı olarak ömürlerini bir defa halka arz ediyorlar. Ama bizim daha önce gördüğümüz 500- 700’e yakın halka arz var. Bu tecrübelerimizi onlara hazırlık aşamasında paylaşmamız, onların tekrar keşfetmek, tekrar bulmak yerine hazır bulunmuş çözümlerle yollarına ilerlemenin değerli ve vakit kaybetmeyi önleyen bir yöntem.”
Refahın artışına katkı sunuluyor
Ergun sözlerini şöyle sürdürdü: Şirketler doğru modeline gelmeye başladıkları zaman veya takıldıkları yerlere doğru alternatifleri bizden duydukları zaman bu halka arz fiyatını da olumlu yansıyor. Biz bu anlamda şirketlerimize destek vererek onların halkı teşvik etme yönünde ciddi anlamda gayret gösterdik. Son 4 yıldaki rakamlara baktığımızda ortalama söyleyebiliriz ki biz 40-50 bandına oturduk. Yıllık halka arz sayısı olarak. Daha önceki yıllarda 2020 ve öncesinde senede 8 halka arz, 6 halka arz gerçekleşirken son 4 yılda 40-50 bandında oturuyor olmamız, yani her sene bize 40-50 tane şirketin halka arz yoluyla finansmanını büyümesini sermaye piyasaları ile sağlıyor olması kur riski ve faiz riski almadan ortaklık kültürüyle bunu yapıyor olması ciddi anlamda aslında ülke ekonomimizin refahımızın artmasında da önemin katkısı bulunmaktadır.”
Şirketlere kaynak aktarılıyor
Bu şirketlerin aslında halk huzurunda güçlü bir öz kaynağa sahip olduğunu belirten Ergun, “Bu anlamda şirketler bu güçlü yapıyla beraber yollardan çok daha uzun süreli devam edebiliyorlar.” şeklinde konuştu.Ergun, “Son 4 yılda yine ciddi anlamda reel sektöre şirketlerimiz banka kullanmak yerine, tasarruf sahiplerinden borçlanarak doğrudan tasarruflarını kaynak olarak şirketlerine aktarabiliyorlar.” dedi. Aynı şekilde tasarruf sahipleri de bir bankaya mevduat yapmak yerine şirketlere doğrudan borçlanma aracı ihraçlarında borçlanma araçlarını satın alarak şirketlere kaynak aktarabildiğini belirten Ergun, bunun hem şirket tarafına hem de yatırım tarafına faiz avantajı sağladığına dikkat çekti.