Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu ev sahipliğinde akaryakıt piyasasının tüm paydaşlarının katılımı ile 16 Mart’ta toplantı gerçekleştirildi. Toplantıda son dönemde ulusal ve uluslararası gelişmeler nedeniyle sıklıkla değişkenlik gösteren akaryakıt fiyat oluşumlarının tüketici, bayi, dağıtım şirketleri ve rafinerilere olan etkileri ve ilgili mevzuat çerçevesinde alınabilecek tedbirler konuşuldu.
Mart ayında 5 artış 3 düşüş
Ülkemizde akaryakıt fiyatını oluşturan bileşenlerin uluslararası petrol fiyatı, döviz kuru, rafineri payı, dağıtım ve bayi marjı ve vergi kalemlerinden oluştuğu hatırlatıldı ve son dönemdeki fiyat değişimlerinin Rusya-Ukrayna krizi bağlamında petrol fiyatlarında günlük yüzde 10-20’lere varan artış ve azalışlardan kaynaklandığı ifade edildi. Sonuç olarak, motorin ürün fiyatlarında mart ayında 5 kez fiyat artışı ve 3 fiyat düşüşü, benzin fiyatında ise 5 kez fiyat artışı ve 2 fiyat düşüşü yaşandı.
Fiyat belirleme mekanizması
EPDK’nın fiyat oluşumlarını izlemek ile, gerekli gördüğü durumlarda ilgili akaryakıt dağıtım şirketi tarafından serbestçe belirlenen dağıtıcı ve bayi marjı ile ilgili iki ay süreyle tavan fiyat uygulamak dışında fiyat oluşumlarında herhangi bir yetkisinin olmadığı bir kez daha vurgulandı. Akaryakıt fiyatını oluşturan entegre dağıtıcı ve bayi marjının paylaşımının ilgili dağıtım şirketi ve bayileri arasında yapılan ikili müzakereler sonucunda akdedilen sözleşmeler ile belirlendiğinin altı çizildi.
Rekabet koşulları ve mevzuata uygun
Enerji fiyatlarının ve tedarikinin uluslararası düzeyde olağanüstü günlerden geçtiği bu dönemde gerek tüketicilerin gerekse bayilerin herhangi bir sıkıntı yaşamaması için, PETDER üyesi akaryakıt dağıtım firmalarının çalıştığı kaydedildi. Açıklamada serbest piyasa ve rekabet koşulları altında dernek üyesi her bir dağıtım şirketi tarafından bayilerine bildirilen tavsiye edilen akaryakıt satış fiyatlarının, ilgili mevzuatta öngörülen koşulları karşıladığının Kurum tarafından da ifade edildiği duyuruldu