Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu,Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliğinin TCDD Kule Restaurant’da düzenlediği “Zengezur Koridorunun Önemi” adlı konferansın açılışında yaptığı konuşmada, son 22 yılda sadece yap-işlet-devret modeliyle yaklaşık 45 milyar dolarlık ulaştırma yapısını hayata geçirdiklerini söyledi.Uraloğlu, bundan sonra da ülke genelindeki 14 bin kilometrelik demir yolu ağının 28 bin kilometreye çıkarılacağını aktararak, 2 bin 251 kilometre olan yüksek hızlı tren hattının da öncelikle limanlara bağlanacağını sonrasında ise uluslararası koridorlar kapsamında geliştirileceğini anlattı.
Orta Koridor’u güçlendirmek gerek
Uraloğlu, koridorların genel anlamda daha çok doğu batı ekseninde geliştiğini belirterek, şunları kaydetti:
“Orta koridoru güçlendirecek olan Bakü-Tiflis-Kars hattını hayata geçirdik. Bu hattı Avrupa’ya bağlayacak demir yolu hattı şu an sadece Marmaray üzerinden geçiyor. Marmaray’daki yoğunluk sebebiyle de günde sadece dört sefer geçirebiliyoruz. Bu yüzden mutlaka alternatifler gerekli. Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden Kapıkule’ye kadarki bütün hattı da ihalesini bu sene yapacağız. Böylelikle ülkemizdeki demir yolunu ağını sınırdan sınıra yapmış olacağız. Pekin’den, Orta Asya’dan çıkan trenler kesintisiz şekilde inşallah Londra’ya kadar ulaşmış olacak, bunun gayreti içerisindeyiz.”
Milli hızlı tren setinde başarılı rakamlar
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Gebze ile Adapazarı arasında geçen yıl hizmet vermeye başlayan milli elektrikli tren setinin, 1 yılda 575 bin yolcu taşıdığını bildirdi.
TCDD Taşımacılık AŞ Genel Müdürlüğü tarafından işletilen Adapazarı Bölgesel Treni’nde hizmet veren milli elektrikli setlerle yolcuların ergonomik koltuklarda konforlu seyahat ettiklerini belirten Uraloğlu, “Adapazarı ile Gebze arasında 11 durakta yüzde 70 doluluk oranıyla hizmet veren milli elektrikli tren setlerimiz bugüne kadar 2 bin 575 sefer yaptı, 250 bin kilometre yol katetti, 575 bin yolcu taşıdı.” değerlendirmesini yaptı.
Türk deniz filosu güçlenerek artıyor
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türk deniz ticaret filosunda 410 gemi bulunduğunu bildirdi.
Türk deniz ticaret filosunda 80 kuru yük gemisi, 67 kimyasal/petrol tankeri, 47 tam konteyner gemisi, 36 dökme yük gemisi, 4 deniz aracı, 176 diğer tip gemi olmak üzere toplam 410 gemi bulunduğunu açıklayan Uraloğlu, söz konusu gemilerin ortalama yaşının 22 olduğuna dikkati çekti.