Ember enerji analisti Bahadır Sercan Gümüş, küresel karbon emisyonlarının yaklaşık 4’te 1’ine neden olan kömürlü termik santrallerin kapatılmasının iklim değişikliğinin etkilerini azaltacağını kaydetti.
Küresel enerji üretiminin yüzde 80’inden fazlasını oluşturan petrol, kömür ve doğal gaz gibi fosil yakıtlar, küresel sera gazı emisyonlarının yüzde 75’inden ve karbondioksit emisyonlarının neredeyse yüzde 90’ından sorumluyken, iklim değişikliğinin etkilerini azaltmak için emisyonların 2050’ye kadar sıfırlanması hedefleniyor.
Kurulu güç artışı
Global Energy Monitor tarafından hazırlanan “Yükseliş ve Çöküş” adlı raporda ülkelerin kömürlü termik santral kapasiteleri ele alındı. Rapora göre, dünya genelinde 2023’te 69,5 gigavat kömür kapasitesi devreye girerken 21,1 gigavatlık kapasite kullanımdan kaldırıldı ve yıllık net kurulu güç artışı 48,4 gigavat oldu. Böylece kömür santrali kurulu gücü yüzde 2 artışla 2 bin 130 gigavata yükseldi.Gümüş, kömürlü termik santrallerden salınan zararlı maddelerin havada asılı kalabilen partikül maddeler, karbondioksit, azot oksitler, kükürt oksitler ve yanma sonucu ortaya çıkan cüruf veya küller olmak üzere 5 grupta incelendiğini anlattı.